NOU ESTIL EN LA POLÍTICA

Kamala Harris, candidata Converse

L'aspirant demòcrata a la vicepresidència dels Estats Units guanya adeptes amb les seves vambes, una icona de rockers i 'hipsters'

zentauroepp55157271 kamala harris200928124932

zentauroepp55157271 kamala harris200928124932

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les vambes Converse s’han guanyat una fama i no precisament per serioses o per ser un complement d’etiqueta. L’imaginari popular les associa als jugadors de bàsquet dels 70 o a les bandes de punk rock dels 90. El seu esperit rebel i contestatari són lluny del que podria associar-se amb el ‘look’ anodí i formal d’un polític. No obstant, la senadora afroamericana Kamala Harris ha fet caure prejudicis calçant-se un parell de Converse en multitud d’actes de la seva campanya com a aspirant demòcrata a la vicepresidència dels Estats Units.

Tot va començar a Milwaukee, a principis d’aquest mes, quan es va presentar en un acte electoral amb un parell All-Star de sola baixa de color negre. El vídeo de Harris  amb les vambes clàssiques va tenir en poques hores més de 8 milions de visites, en xifres, més o menys el que recapta un bon discurs en els Oscars. Una autèntica passada.

Immediatament, les revistes de moda i estil li van clissar aquestes vambes tan còmodes com estiloses amb què Harris sol trepitjar amb gràcia molts dels seus actes públics. Al cap i a la fi, la moda sempre ha sigut una eina de comunicació política, i això ho saben bé els assessors de gabinet: cada moviment del candidat és acuradament estudiat per tot el seu equip, inclosos els seus tuits, el seu pentinat, maquillatge i també, per descomptat, el seu calçat.

Deia fa unes setmanes Ramón Lobo en aquest diari, en el seu article ‘Kamala Harris: guant de seda, puny de ferro’, que ella aporta el que no té Joe Biden: «Joventut (55 anys davant de 78), carisma, energia i futur. És una dona forta, directa i implacable, i simpàtica, virtut que agrada molt al seu país. Reforçarà el suport femení i el de les minories, que ja estaven amb Biden. Pot ser capital en el vot suburbà, clau en els estats que decidiran el guanyador de les eleccions». El seu ‘look’ amb vambes amb cordons reforça precisament aquesta idea.

Harris és fan de les Converse des de fa anys, les té blanques, negres, de cuir i fins i tot un parell de lluentons. / INSTAGRAM

Vella obsessió

L’obsessió de la senadora afroamericana per les vambes no és nova ni una estratègia d’última hora per sumar vots. La filla de jamaicà i índia, tots dos acadèmics involucrats en els drets civils, fa dos anys va explicar a la revista ‘The Cut’ que té «una col·lecció de Converse», que inclou un parell de cuir negre, un parell blanc, que utilitza faci calor o fred, i unes amb plataforma que sol combinar amb els seus vestits pantalons [una altra indumentària que va posar de moda Hillary Clinton a la campanya de fa quatre anys]. Fins i tot en té amb lluentons, si bé les que més acostuma a lluir són les clàssiques negres i blanques. 

I amb elles, la candidata preferida de Hollywood Dwayne Johnson, ‘la Roca’, Whoopi Goldberg, Rita MorenoRita MorenoAmy Schumer i Sarah Paulson són fans declarats–, fa mesos que recorre sola tot el país. Se l’ha vist ballar amb elles en la trobada anual dels demòcrates Des Moines Steak Fry, el 2019, a Iowa, i sobre l’escenari, en la desfilada de l’Orgull a San Francisco, també l’any passat. Però no ha sigut fins que s’ha convertit en candidata que no s’ha guanyat el sobrenom de «cap» pel seu calçat.

Després del gran èxit del seu primer acte de campanya, el 7 de setembre passat, a Milwaukee, amb unes Chuck Taylor All-Star Converse en negre, només se les ha tret per unes Timberlands per recórrer les zones arrasades pels incendis de Califòrnia i Oregon.

Irradia «confiança»

L’experta en moda i estilista política Lauren Rothman assegura en una entrevista a ‘Elle’ que «les mascaretes, les arrugues, les mànigues pujades... són opcions d’estil que indiquen que un nou uniforme està evolucionant en campanya». Segons l’experta, amb els seus Converse Harris està «irradiant confiança i reclamant la participació de la gent». I rebla: «El seu amor per aquesta marca nord-americana icònica i assequible és audaç i guanya en simpatia entre l’audiència durant una època realment desafiadora».

Notícies relacionades

Les vambes de Harris  s’han convertit en una icona, en una ‘marca de la casa’. A més, tenen un valor afegit, ja que mai abans una política havia utilitzat tant unes vambes en la seva agenda pública. «No és fàcil caminar per les costes de San Francisco amb talons. Els seus ‘chuks’ són una opció perfecta que uneix el seu estil personal amb l’entorn», remarca la mateixa estilista.

Les Converse no necessitaven aquesta publicitat, ja que ja se’n venen més de 100 milions de parells cada any. No obstant, que Harris se les calci tan sovint no ha fet res més que posar-les encara més de moda. Qui sap si després del primer dimarts de novembre, les mítiques vambes de rockers i ‘hipsters’ seran també el símbol del triomf.