CRISI EN L'ORDRE MUNDIAL

"El mètode Marie Kondo el vaig inventar jo"

Linda Koopersmith, que porta 30 anys ordenant els armaris de les celebritats de Hollywood, acusa la guru japonesa d'amassar una fortuna amb la seva tècnica del plegat vertical

kondoplagio

kondoplagio

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després que mig món aprengués a embotir tones de roba en una maleta de cabina, fer rotlles de primavera amb camises i tovalloles, i autèntiques figures de papiroflèxia amb un parell de mitjons, ara resulta que el mètode de Marie Kondo(Tòquio, 1984). La guru mundial de l’ordre ha venut 11 milions de llibres i els seus tips l’han encimbellat en un delsrealities més vistos de Netflix. La seva croada contra la síndrome de Diògenes li ha reportat des del 2014 ¡vuit milions de dòlars!, segons el comptador de fortunes Celebrity Net Worth, que li augura gairebé 12 milions per al 2021.

No obstant, tot aquest imperi podria perillar si una altra famosa organitzadora de còmodes i armaris delsvip  de Los Angeles i les estrelles de Hollywood, Linda Koopersmith, demostra als tribunals que la nipona li ha plagiat el mètode de plegat i emmagatzematge. La contricant de Kondo, també coneguda a la tele i a les xarxes com The Beverly Hills Organizer, The Beverly Hills Organizerporta 30 anys en el negoci de l’ordre, mostrant les seves tècniques en programes de televisió, inclòs Clean House de The Style Network, el 2003, en vídeos de Youtube, des del 2008, i en llibres, des del 2005. Per descomptat, els seus ensenyaments s’exposen en la seva pròpia pàgina web.

L’èxit meteòric de Kondo, catapultada en els últims mesos pel programa ¡A ordenar! de la cadena en streaming ha emprenyat sobre manera la veterana organitzadora, que té una cartera de clients ‘prèmium’. Coneix fil per randa els armaris infinity de les Kardashian, i de la mansió de Playboy del desaparegut Hugh Hefner (a la foto de sota); quantes vambes té Serena Williams, la talla dels vestits de festa de Jennifer López Sofia Vergarai la marca de calçotets preferidad’Orlando Bloom.

"Soc pionera... Vaig començar el 1989"

A hores d’ara de la seva carrera, Koopersmith no ha pogut callar més i ha explotat a Page Six: "El que Marie anomena el seu mètode KonMari és en realitat una tècnica de plegat creada per mi fa 27 anys. Es va publicar al meu llibre el 2005 [Beverly Hills Organizer’s Home Organizing Bible], es va mostrar al programa Clean House durant anys, i s’ha vist en els vídeos de Youtube". I, en un flashback, recorda: "Soc pionera en el negoci de l’organització. Vaig començar el 1989. Vaig inventar el mètode de plegat vertical quan a la meva filla de 3 anys li vaig organitzar els calaixos per poder veure-ho tot. He mostrat que l’article doblegat s’ha de subjectar sol durant molts, molts anys".

"Quan vaig veure per primera vegada Marie mostrar en televisió que el meu plec era seu va ser molt molest. Vaig sentir com si algú hagués robat la meva criatura"

Linda Koopersmith

No és estrany, doncs, que Koopersmith se l’emportin els dimonis quan escolta que "Marie és la creadora del plec vertical". "¿No li ha preguntat ningú: '¿Com se’t va ocórrer això?' Quan vaig veure per primera vegada Marie mostrar a televisió que el meu plec era seu va ser molt molest. Vaig sentir com si algú hagués robat la meva criatura".

Koopersmith, de 59 anys i mare soltera, fa anys que va ampliar el negoci amb una empresa de mudances i com a dissenyadora de vestuari de celebrities a Los Angeles. Entre els seus clients hi ha Miranda Kerr, Sharon i Ozzy Osbourne i John Legend, entre d’altres. 

"És hora que es digui la veritat. Aquest és el meu plec, i Marie Kondo el va prendre i el va presentar com a propi. Vull que se’m reconegui per haver creat la tècnica que ha canviat la forma en què moltes persones viuen avui dia", es reivindica Koopersmith, que agrega que Kondo és un producte de màrqueting. "Jo no agafaré les teves coses i te les faré tirar. No et diré coses ridícules com '¿Això et produeix alegria?'".

Notícies relacionades

Els companys del programa Clean House –guanyador d’un Emmy– corroboren la versió de Koopersmith. La humorista i actriu Niece Nash, que va participar al programa des del 2003 fins al 2010, assegura que ella és la "reina del plegat vertical (...). És l’única persona que conec que pot doblar la teva roba interior per fer que sembli un ‘origami’". 

Segueix Extra  a Facebook