A Astúries

Preocupació pel repunt del perillós viral 'abecedari del diable' entre nens

Una escola asturiana va detectar ferides, algunes de greus, en 40 alumnes de primer d'ESO

Consisteix a recitar l'abecedari dient una paraula per cada lletra mentre altres nens et fan ferides a les mans

viral

viral

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

Lesions a mans i canells com a diversió. L’anomenat ‘abecedari del diable’ continua circulant per les escoles i instituts espanyols mesos després del seu descobriment. L’últim cas que ha preocupat el sistema educatiu asturià i de què informa El Correo, s’ha produït en les últimes setmanes a l’IES Astures de Lugones, que va detectar diversos nens amb ferides a les mans.

En declaracions en aquest diari asturià, el director de l’institut Mario Prendes va recalcar que en origen van pensar en un cas puntual, però després de preguntar a diversos nens van trobar el perillós joc viral en què han participat uns 40 estudiants dels 165 alumnes de primer de l’ESO que té el centre. “Alguns tenien ferides de consideració, quatre d’ells més greus”, explica. Els nens s’havien baixat vídeos de Youtube per posar en pràctica aquest perillós joc.

L’'abecedari del diable' consisteix a recitar l’abecedari complet dient en veu alta una paraula per cada lletra mentre un company et fa ferides a mans i braços. Cada vegada que es diu una paraula en veu alta, els altres han de rascar aquesta mateixa lletra i augmentar la velocitat i la força amb què es realitza així que avança. El realitzen amb les mateixes ungles i en ocasions amb objectes punxants com ara fulles d’afaitar, tisores i ganivets. 

La pràctica s’exerceix moltes vegades de forma voluntària, però en altres ocasions els menors es veuen coaccionats per altres companys, que els agafen del braç i els forcen a fer-ho. I ho fan, a més, com una espècie de ritual d’iniciació, en què el nen que aconsegueix realitzar-lo per complet pot pertànyer al grup. 

Notícies relacionades

El joc no és nou, ja que fa aproximadament dos anys que circula per diferents escoles de tot Espanya. Ja el maig del 2017 les escoles de la zona alertaven de com s’estava propagant aquest viral entre els petits. Va succeir després que una mare de Mieres descobrís talls a les mans del seu fill de vuit anys, que va confessar estar participant en aquest joc. 

Però la preocupació va més enllà, ja que s’ha detectat també una versió més greu d’aquest joc, el ‘cutting’, i que pot portar a lesions més importants, especialment als canells. Segons informa La Voz de Asturias, entre aquests casos també s’ha detectat la posada en marxa d’una pràctica que consisteix a fer talls amb un cúter en zones estratègiques dels braços i els peus, i pujar les imatges a les xarxes socials amb un missatge: "Repte aconseguit".