DECISIÓ SOBRE LA CANTANT COLOMBIANA

Un jutge cita a declarar Shakira per frau a Hisenda

Un jutjat d'Esplugues de Llobregat, on viu l'artista, ha admès la querella presentada per la fiscalia

La fiscalia afirma que la cantant va fer servir un entramat societari per eludir el pagament d'impostos

zentauroepp44300062 xnm 05  cedars  lebanon   13 07 2018   colombian singer shak181113115418

zentauroepp44300062 xnm 05 cedars lebanon 13 07 2018 colombian singer shak181113115418 / NABIL MOUNZER

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat d’Esplugues de Llobregat ha admès a tràmit la querella presentada per la fiscalia contra la cantant colombiana Shakira per presumpte frau a Hisenda i l’ha citat a declarar el 12 de juny, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts jurídiques. La cantant ha pagat a l’Agència Tributària uns 20 milions d’euros de l’any 2011 in’ha dipositat 14,5 més per saldar la resta del deute

La fiscalia afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014. En la querella de la fiscala Carmen Martín Aragón interposada el passat mes de desembre als jutjats d’Esplugues de Llobregat, on resideix la cantant i el futbolista Gerard Piqué, va incloure el conseller legal "global" de la colombiana i que pertany a un despatx d’advocats de Nova York. L’acusació pública detalla que l’artista va fer servir per no pagar impostos un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol.

La querella concreta que Shakira va viure de “manera habitual” entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues, que va ser adquirida juntament amb la seva parella, Gerard Piqué, a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser “per motius professionals”, amb una durada molt curta, a excepció dels EUA, on va participar en el programa ‘La voz’. 

Gairebé sempre a Espanya

Notícies relacionades

La fiscalia precisa que la major part del temps va estar al nostre país. En concret, 243 dies el 2012; 212 dies el 2013 i 244 el 2014. És a dir, supera en creixes els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí.  Shakira ha manifestat en “multitud d’ocasions” que tenia residència oficial a les Bahames, però la fiscalia assenyala que en el període investigat no va estar “cap dia” en aquest país i només té allà el 50% d’un immoble.

ELa querella assenyala que la cantant, “coneixedora que vivia de manera habitual a Espanya”, va fer servir un “entramat societari que, si bé havia sigut creat anys enrere, no el va modificar en les seves línies essencials i el va utilitzar” entre el 2012 i el 2014 “per ocultar” a Hisenda els ingressos i el patrimoni.  El "pla" per aconseguir no pagar Hisenda va consistir que fossin unes empreses les que figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons va viatjar a paradisos fiscals. “L’única relació que la querellada va tenir amb les illes Verges britàniques, les illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg va ser el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat per la seva activitat professional”, destaca la fiscal. Durant aquests tres anys, Shakira va rebre 34 milions d’euros per la seva activitat professional. La colombiana sempre ha negat les acusacions.