Vist a Twitter

"Em rendeixo": aquesta és la intrahistòria del comiat d'un professor pel desinterès estudiantil

Diu que no pot més amb els mòbils a classe i que qualsevol resposta a una pregunta cultural sigui el silenci

Leonardo Haberkorn denuncia que la seva història es va descontextualitzar i es va publicar sense permís

apple-1034303 1920

apple-1034303 1920

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

Leonardo Haberkorn, de la Universitat de Montevideo, va dir prou, però no adeu. Aquest mes de novembre s’ha tornat a viralitzar un text seu del 2015 en què mostra el seu enuig després d’exercir com a professor de periodisme. No obstant, el context s’ha transmès de forma equivocada.

"M’he cansat, em rendeixo", així de contundent es mostrava a la seva carta, fart del desinterès dels seus alumnes. "M’he cansat de lluitar amb mòbils, amb Facebook, amb Whatsapp", deia, queixant-se. No obstant, la realitat té matisos.

La missiva de l’uruguaià –publicada primer en el seu blog (‘El informante’) i després famosa un any després a l’Argentina– ha tornat a sortir a la llum. Tres anys després, "estan sent mitjans d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i Xile" els que expliquen la història com si fos actual, indica en una entrevista a 'Verne', en què critica que els rotatius que s’han fet eco de la història l’han descontextualitzat, publicat de forma incompleta i sense el seu consentiment.

L’actual corresponsal a Montevideo per a l’agència Associated Press explica així que, cada cert temps, la història ressuscita. "Gairebé mai em demanen permís per reproduir el text ni em pregunten per aquest. Tallen i enganxen sense gairebé ubicar la informació", detalla.

De Síria a Vargas Llosa

En aquesta ocasió, el tuit que va encendre la metxa va ser aquest, en què es denunciava la ignorància dels seus alumnes: 

"Molts d’aquests nois no tenen consciència de com és d’ofensiu i feridor", afirmava, lamentant-se, i enumerava una sèrie de preguntes que els va fer l’última setmana. No sabien què passava a Síria, amb prou feines sabien parlar del conflicte a Veneçuela, desconeixien les diferències polítiques als Estats Units i ni tan sols coneixien Vargas Llosa per la seva enorme trajectòria literària. "És com ensenyar botànica a algú que ve d’un planeta on no existeixen els vegetals".

"Cada vegada és més difícil explicar com funciona el periodisme davant de gent que no el consumeix ni li veu sentit a estar informat", afirmava llavors. "Suposo que la meva nota ressuscita perquè explico coses que són vigents i universals", diu ja el 2018.

No es va rendir

A la publicació original, Haberkorn detallava la seva experiència amb dos grups d’alumnes concrets, però evita generalitzar. "En general, els faltava curiositat i compromís per la professió. Creien que el que els expliques es pot trobar després a Google; que tot saber està ja emmagatzemat i a l’abast del seu mòbil, quan hi ha matisos que no es poden trobar en un vídeo tutorial. Copiar i enganxar de la Viquipèdia ha anul·lat la seva curiositat", narra a 'Verne'.

Notícies relacionades

"Després ens preguntem per què cau la confiança en els mitjans. És el periodisme viral. La malaltia del periodisme", sentència a la seva bitàcola.

Malgrat el títol del seu ‘post’, no s’ha rendit i fins i tot ha tornat a la docència (malgrat que no és la seva professió principal) en certes ocasions, per fer cursos d’escriptura a treballadors d’algunes empreses