Vist a Twitter

El contundent relat d'un professor que alerta de les conseqüències de la segregació escolar

El Luis va fer un experiment a la seva classe, en un institut del sud de Madrid, on va veure similituds amb els 'banlieues' a França

i-am-a-student-1412778 1920-2

i-am-a-student-1412778 1920-2

4
Es llegeix en minuts
María Aragón

El 2005, milers de joves francesos van sortir als carrers a protestar per la falta de polítiques d’integració. Se sentien marginats als seus barris, per la seva raça o el seu origen, i no van veure millores en el seu sistema educatiu ni laboral. Deu anys després, en l’aniversari d’aquest moviment, un grup de radicalitzats van atemptar a París i hi van deixar 137 morts. Els denominats 'banlieues', suburbis francesos, anaven en boca de tots. 

Amb aquest exemple, el Luis, un professor de Madrid, ha volgut alertar des de la seva experiència dels problemes de la segregació escolar i del fracàs educatiu. Ho fa a través d’una enquesta entre el seu propi alumnat, de diferents nacionalitats, i que –tot i que destaca que és de moment un cas aïllat– serveix d’exemple per fer pensar sobre la falta de polítiques d’integració.

El Luis té classes sense alumnat espanyol i amb més de sis nacionalitats, altres de nascuts a Espanya però amb un entorn familiar en què no es parla espanyol. I aquí és quan introdueix l’exemple francès, en el qual alguns reportatges i documentals ja van alertar de la quantitat de joves que no se sentien partícips de la societat. 

Amb aquest exemple, i amb les dades d’Eurostat amb què s’afirmava que Espanya era un dels països menys racistes d’Europa, aquest professor es va plantejar fer una enquesta directa entre un alumnat que creia prototip. 

Va fer tres preguntes en un 4t d’ESO amb joves d’entre 15 i 18 anys. Molts repetidors, alumnes d’integració i suport, aula d’enllaç. "Tot l’assortiment", diu, referint-se a entorns socioeconòmics empobrits, nivell cultural i educatiu familiar baix. 

1) Si has nascut a Espanya, ¿et sents ciutadà espanyol?

2) Si has nascut fora, ¿et sents integrat amb plens drets?

3) ¿Has patit algun tipus de vexació relacionada amb la teva condició d’immigrant?

Les respostes van ser contundents.

Ell és conscient que es parlarà d’això com a casos aïllats, com el que són. Però, adverteix: "És una taca que s’està estenent als extraradis. I seguim amb les mateixes polítiques..." Posa d’exemple llavors les onades a les ‘banlieues’, els suburbis. La nit del desè aniversari, els atemptats de París. 

Notícies relacionades

Per això, demana acabar amb el "classisme de la concertada que incompleix la llei amb quotes il·legals i el beneplàcit de la dreta". I envia un missatge: "Seguiu amb les polítiques de segregació com el tontobilingüisme. Seguiu amb el mantra de la "llibertat d’elecció" per camuflar el vostre racisme. Més aviat que tard esclatarà la bombolla i potser ja serà massa tard. Perquè quan esclati no serà a les ‘banlieues’ madrilenyes o catalanes o murcianes, sinó al metro, a la rodalia o al bar del teu barri ‘pijoprogre’ mentre aparques el patinet elèctric". 

En definitiva, acaba, en vista d’aquesta realitat s’han de fer saltar les alarmes, perquè està en joc el futur de diverses generacions.