Feminisme

L'exercici per visibilitzar la por de les dones quan tornen soles a casa: canviar "he arribat" per "estic viva"

Zuleika Esnal proposa aquest canvi per adonar-se de tot el que hi ha darrere de l'avís d'una dona a les seves amigues

fem

fem

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Avisar una amiga que has arribat a casa és un gest habitual entre dones, una manera d’acompanyar-se en la tornada a la nit, de garantir que totes estan bé. Si una dona no avisa, salten les alarmes

En això precisament ha incidit l’argentina Zuleika Esnal, que després d’un vídeo en què denunciava les violacions i agressions, ha tornat forta amb un discurs sobre un acte quotidià que té moltes implicacions al darrere. 

Zuleika demana fer un exercici, no dir "he arribat bé" sinó "estic viva". Perquè el que s’avisa quan dius que has arribat bé a casa és que ningú t’ha violat ni estàs en una bossa. "Estàs dient que estàs viva, no que has arribat a casa", incideix.

Per això, demana fer una prova, no avisar la teva amiga i mirar quantes vegades truca per telèfon per saber on ets o com estàs. "Perquè el més probable si no has dit res és que t’estiguin violant a la part del darrere d’un taxi".

Notícies relacionades

¿Per què fer aquestes denúncies? Precisament per això. "Perquè ningú m’ha violat, ni els meus nòvios m’han pegat, ni he aparegut en una rasa. Soc lliure, he caminat tota la vida a qualsevol hora i cap camioneta m’ha agafat ni han hagut de sortir a buscar-me. Ningú m’ha disparat ni m’han agafat entre sis o set ni m’han tirat a la carretera perquè m’atropellessin com a un gos. Me n’he anat de mil bars amb qualsevol, he caminat sola. ¿I què?"

No ha d’agrair estar viva, i així ho explica una vegada i una altra. Ningú li ha fet un favor. "He viscut per explicar-ho i resulta que és un luxe, que he d’estar-ne agraïda. No els devem res".