QUATRE MORTS DES D'AGOST

Una onada de misteriosos assassinats sotja les 'influencers' a l'Iraq

«Tu seràs la pròxima», denuncia en un vídeo la model Shimaa Qasim, després que l''instagramera' Tara Fares fos tirotejada en ple carrer la setmana passada

Alguns asseguren que és una campanya per atemorir les dones que volen trencar amb els rols tradicionals de la conservadora societat del seu país

081018 tarafares 16-9 ep / periodico

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Tu seràs la següent”, denuncia entre llàgrimes la model i Miss Iraq 2015 Shimaa Qasim en un vídeo que ha compartit a Instagram amb els seus gairebé tres milions de seguidors. Després que dijous passat diversos homes armats obrissin foc en ple carrer contra l’instagramera  Tara Fares, de 22 anys, mentre conduïa el seu luxós cotxe pels carrers de Bagdad, Qasim ha explicat que també ha sigut amenaçada de mort.

I té motius per estar preocupada. Tan sols dos dies abans de Fares, una important activista pels drets de les dones, Su'ad al Ali, també va ser assassinada a la ciutat de Bàssora, al sud del país. I a l’agost unes altres dues empresàries del sector de la bellesa, Rafeef al Yaseri i Rasha al Hassan, van aparèixer mortes a casa seva en estranyes circumstàncies. 

Els usuaris de les xarxes lliguen caps i creuen que es tracta d’una campanya per atemorir les dones que intenten trencar amb els rols tradicionals de la societat conservadora de l’Iraq. Fins al mateix primer ministre iraquià, Haider al Abadi, va ordenar divendres passat al Ministeri d’Interior i el seu servei d’Intel·ligència investigar els fets, i també va dir en un comunicat que els funcionaris buscarien possibles vincles entre l’assassinat de Fares i altres de recents a Bàssora i Bagdad. Va assegurar que hi havia “un pla darrere d’aquests crims”.

“No som prostitutes. Només volem viure en pau”

Shimaa Qasim

Miss Iraq 2015 i ‘influencer’

Per tot això, Qasim va gravar dissabte passat, 29 de setembre, un vídeo que es va emetre des de Jordània. En ell demanava que la deixessin viure tranquil·la. “Ja n’hi ha prou d’enviar-me fotos i paraules d’amenaces. No som prostitutes, només volem viure en pau”, implora la model, que assegura que les dones al seu país estan sent “massacrades com pollastres”.

Malgrat tot, diu que la seva intenció és tornar al seu país en els propers mesos. “Si moro, no hi fa res. Seré una més entre les joves que van morir. Però, ¿què hauran guanyat amb la meva mort?”, es pregunta.

També ha tingut paraules de record per a la malaguanyada FaresFares, a qui qualifica de “màrtir”, i qui també reunia 2,8 milions de seguidors a Instagram. Ella, diu Qasim al seu vídeo d’auxili, “no havia insultat cap xiïta, ni va ofendre cap sunnita, ni parlava de política”. 

Dijous passat, Tara Fares va morir a l’acte mentre anava al volant del seu cotxe pel centre de Bagdad. Una bala li va atravessar el crani i d’altres, les que més, li van impactar al pit. Dos homes pujats en una motocicleta la van cosir a trets a plena llum del dia i van fugir.

“Era molt bonica i agradable, i volia ser feliç i viure la seva vida com viu la resta del món, sense censura ni odi”, va assenyalar a The New York Times Omar Moner, fotògraf i amic de Fares. Per a ell a l’Iraq “no s’accepten les llibertats dels altres”.

Ira a les xarxes

L’assassinat de Fares ha incendiat els ànims a les xarxes socials, on molts usuaris coincideixen que la influencer ha pagat un alt preu per triar viure la vida que volia en lloc de la que li dictaven els altres. “Ella va ser crítica amb la societat i amb la misogínia religiosa”, ha resumit un tuitaire commocionat pel seu assassinat.

La mort de Tara Fares ha sigut la quarta d’una dona iraquiana apoderada des del mes d’agost. Aparentment, no hi ha connexió entre les víctimes, més enllà de ser totes dones famoses, amb influència pública i crítiques amb els punts de vista rígids d’un país que vol continuar dictant com han de pensar, vestir-se i comportar-se les dones.

Només dos dies abans del crim de Fares, al sud del país, a Bàssora, un altre pistoler va obrir foc contra l’activista Su'ad al Ali i contra el seu marit quan tots dos pujaven a un cotxe. L’assassí també va fugir. Ella, que va morir d’un tret al cap, havia recolzat diverses manifestacions contra els talls d’electricitat i l’escassetat d’aigua a la ciutat i havia denunciat la corrupció del funcionariat.

“Aquest és el missatge per a aquells que s’atreveixen a oposar-se a les milícies i els partits del poder”, va tuitejar un usuari iraquià al costat del vídeo on es pot veure l’assassinat de Su'ad al Ali.

Una “màrtir”

Altres també l’han recordat com una “màrtir”.

Nibras Maamouri, directora del Fòrum de Dones Periodistes Iraquianes, ha declarat al New York Times que els atacs contra les dones a l’Iraq s’han disparat. Segons el seu parer, “l’assassinat de Fares pot estar relacionat amb la mort de Rafeef al Yaseri i Rasha a l’Hassan, mortes en estranyes circumstàncies a Bagdad a l’agost. Totes dues regentaven clíniques de bellesa molt famoses no només al seu país, sinó a tota la regió. I totes dues van aparèixer mortes, amb una setmana de diferència, a casa seva. En un primer moment es va especular que podrien haver pres pastilles per aprimar-se, però el cert és que encara no s’ha fet públic l’informe oficial de les autòpsies.

Ja llavors, a l’estiu, a les xarxes s’especulava amb les similituds de les dues defuncions. Així ho va fer constar a Twitter Rasha al Aqeedi, editora en cap de la revista Irfaa Sawtak: “La segona experta en bellesa que mor a Bagdad en una setmana. Després de la mort de Raffef al YaseriRasha al Hassan mor en circumstàncies poc clares. Les dues esteticistes són líders a les xarxes socials a l’Iraq”.

La doctora Rafeef era molt admirada perquè ajudava nens iraquians víctimes de la guerra. Havia viatjat pel món sencer per trobar-los un tractaments. I tot ho pagava de la seva butxaca.

El que segueix va ser un dels seus últims missatges. Hi apareix al costat d’un d’aquests nens, Hussein, que havia patit greus cremades. La seva intenció era que ell pogués mirar-se una altra vegada al mirall. 

Notícies relacionades

L’humorista iraquià Ahmad al Basheer, que viu exiliat a Jordània després de rebre amenaces de mort, també ha condemnat l’assassinat de Fares. “Qualsevol persona que trobi excuses per justificar a aquells que maten una noia només perquè va decidir viure com la majoria de les altres noies del planeta és còmplice del seu assassinat”, ha dit, taxatiu.

Segueix Extra a Facebook