Masclisme

La impactant campanya per desconstruir el masclisme als carrers

Una associació càntabra genera un gran debat sobre els estereotips de gènere

cantabria

cantabria

2
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

Converses de WhatsApp comparteixen espai amb el pes dels treballadors de la llar o els estereotips de gènere. 'Deconstrucció' narra visualment el masclisme del dia a dia amb missatges concisos i imatges impactants. Promoguda perl’Associació Cultural Octubre a Torrelavega (Cantàbria), aquesta ‘performance' ha sigut molt aplaudida a les xarxes socials.

A través d’un mòbil gegant, veiem una pantalla de WhatsApp. Uns quants joves parlen sobre la seva última festa. "Follant-nos-en una entre cinc", celebren. És el grup de ‘La manada’ En una altra conversa privada, dos homes parlen sobre la relació d’un d’ells amb una dona. "Les dones són així. Si et diu que no, en realitat vol dir que sí", i el seu amic li respon: "Que escalfabraguetes, no haver començat". Dos missatges habituals en les converses d’aquesta aplicació, exposades com a punta de l’iceberg del masclisme quotidià que pateixen les dones.

En una altra imatge, un nen penja de la seva mare, que alhora sosté una rentadora, la planxa i diferents estris de cuina. S’arrossega davant la càrrega que porta sobre les seves espatlles. Aquesta escultura és la més simbòlica de la ‘performance’, amb la dona com a centre de tot el treball domèstic i les cures.

Al voltant, els carrers parlen contra el masclisme. "Aquest plat s’ha d’escalfar", "tu no saps el que és pencar, guanyes menys perquè no et mereixes més", "no sé per què estudies tant". Frases plasmades en enormes cartells sobre el terra, que indiquen el camí cap a l’estàtua de la dona mestressa de casa.

Els missatges continuen. "Ets la meva princesa, jo soc el teu rei”, “pago jo, només faltaria”, "¿Estàs amb la regla?” “Estàs insuportable", "Qui és i de què el coneixes".

Notícies relacionades

Frases masclistes que són maltractament. "En el fons sé que t’agrada, no puc controlar-me", "a mi em fa més mal que a tu", "com l’hi diguis a algú ja veuràs què passa".

Aquesta desconstrucció ha sigut molt aplaudida a les xarxes socials. La reflexió amb prou feines ha estat unes hores exposada als carrers de Torrelavega, però manté el seu esperit idebat a través de les xarxes socials.