NOVA INVESTIGACIÓ

Dues pedres de Stonehenge eren allà "molt abans que els humans"

Els 'sarsens' més grans del monument, els que s'alineen amb la sortida i la caiguda del Sol en els solsticis d'estiu i d'hivern, estan allà des de fa milions d'anys

5440765 59

5440765 59 / DAVE CAULKIN (AP)

2
Es llegeix en minuts

El monument megalític de Stonehenge, al sud-oest d'Anglaterra, segueix envoltat de misteri i fascinació. No se sap com va ser construït ni per a què. Però ara un nou estudi dona una mica més de llum sobre la famosa construcció de finals del neolític on cada any milers de persones se segueixen congregant per celebrar l'arribada de l'estiu i de l'hivern. Des dels anys 70 es va imposar la teoria que els constructors van traslladar allà els enormes blocs de pedra de diverses tones, anomenats sarsens, sarsensdes de les pedreres de Malborough Downs, situades a 32 quilòmetres de distància de la plana de Salisbury.

No obstant, ara una nova investigació de l'arqueòleg britànic Mike Pitts, un dels pocs que han fet excavacions a Stonehenge, assegura que hi ha evidències que almenys dues de les pedres més enormes i destacades del monument estaven en aquest lloc des de fa milions d'anys, molt abans de l'arribada dels humans.

'Pedra taló' i 'Pedra 16'

Es tracta de les pedres Heel Stone (Pedra taló) i Stone 16 (Pedra 16). Aquestes dues pedres, a diferència de la resta, no han sigut tallades o modelades com la resta, defensa Pitts a la revista British Archaeology. A més, quan s'alineen són aquestes pedres, precisament, les que marquen l'horitzó on s'aixeca el Sol en el solstici d'estiu, i es pon, en el d'hivern.

Segons Pitts, si les pedres ja eren allà, encarades amb el Sol, això podria haver donat el seu significat per a les persones que van viure després en les seves proximitats, fa milers d'anys.

Pitts va trobar un gran forat a prop de la Pedra taló de sis metres de diàmetre. Segons ell, massa gran per haver sigut cavat per col·locar-hi una pedra -i sempre ha sigut un trencaclosques-, però que podria haver contingut a la perfecció la Pedra taló. Si la pedra havia sigut excavada i aixecada en el lloc, això explicaria el forat "fora de lloc", explica en la seva investigació.

"Sempre van ser allà"

"La suposició solia ser que tots els sarsens a Stonehenge provenien de Marlborough Downs a més de 20 milles de distància", ha explicat Pitts a The Times. "Però si has de moure una cosa tan gran, l'esculpeixes abans de moure-la per desfer-te de la major part. Això suggereix que no s'ha portat des de lluny. Té sentit que la Pedra taló sempre hagi estat més o menys on és ara, mig enterrada".

Notícies relacionades

Finalment, descriu Pitts, només hi ha un altre forat enterrat de les dimensions comparables a Stonehenge, molt a prop de la Pedra 16. "Aquests forats, com les pedres, estan situades al llarg d'un eix de solstici, i tota la geometria de Stonehenge es podria haver construït al voltant d'aquesta coincidència natural", conclou l'arqueòleg.

Segueix Extra a Facebook

Temes:

Història