Zapatero demana al president que es quedi per ser suport d’Illa si governa

L’excap de l’Executiu anima els demòcrates a sortir en defensa de Sánchez / L’exdirigent acompanya el candidat del PSC en un míting a Lleida

Zapatero demana al president que es quedi per ser suport d’Illa si governa

Sara González

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero s’ha posat al capdavant de la crida a sometent perquè avui la seu de Ferraz quedi desbordada pel suport a Pedro Sánchez perquè es quedi a la Moncloa. El comitè federal del PSOE s’ha redissenyat per convertir-se en un acte d’aclamació i suport al president amb l’acompanyament del carrer, motiu pel qual tant Zapatero com el candidat del PSC, Salvador Illa, van animar a la "mobilització" no únicament dels socialistes, sinó dels demòcrates. El temor d’una dimissió que obri en canal la legislatura espanyola es palpa a Madrid, però també a la campanya catalana per més que tinguin totes les enquestes a favor.

"Estem convençuts, decidits i compromesos que Sánchez continuï de president del Govern i Illa sigui president de la Generalitat. Com més empenyin i desqualifiquin, més ens mobilitzarem per defensar el nostre Govern i president", va clamar Zapatero des de Lleida, que va acusar directament PP i Vox d’"utilitzar la justícia" per no haver digerit que no van poder sumar per governar.

"Hipocresia intolerable"

Els va retreure també la "hipocresia intolerable" de criticar que s’hagi convocat una manifestació davant de la seu del PSOE, la "casa" dels socialistes, quan des de les passades generals ells han protestat allà diverses ocasions.

L’expresident va demanar directament a Sánchez que "ha de continuar". Més ara que Illa, de qui es va desfer en elogis, ha sigut i serà més encara un "suport fonamental" si es converteix en president de la Generalitat i pot configurar-se un "eix de col·laboració" Madrid-Barcelona. "Li direm que el necessitem", va afegir el candidat del PSC, que a falta de Sánchez s’acompanya en Zapatero. Després de recompondre’s del xoc inicial i de mostrar suport incondicional al que decideixi el president, ahir li va demanar directament que no marxi. De fet, no acudeix avui al míting agendat a Tarragona per assistir al comitè federal, on té previst intervenir.

Per més que els sondejos l’afalaguin –la forquilla del CEO pronostica que pot arribar als 47 diputats–, Illa és molt conscient del terratrèmol que s’obrirà durant la campanya, però també després del 12 de maig, si Sánchez ho deixa. Per ara, ja ha trastocat el seu discurs, que pretenia centrar en la gestió i que ha quedat eclipsat pel suspens de la governabilitat estatal. Els seus principals rivals polítics ja li han retret que es tracti d’"espanyolitzar" el debat o bé convertir la cita a les urnes en un "plebiscit" sobre el líder del PSOE, a més de deixar caure la "complicitat" socialista amb el "lawfare" si no eren ells els afectats.

Vetos que venen i van

Notícies relacionades

No obstant, més enllà de la pugna dialèctica, hi ha moviments tectònics amb la vista posada en el dia després de les eleccions. Just el primer dia oficial de campanya i malgrat que fins ara havia inclòs tots els partits a la seva geometria de pactes –a excepció de l’extrema dreta de Vox i Aliança Catalana–, Illa es va comprometre a no arribar a la Generalitat de la mà del PP. "Descarto ser president de Catalunya amb els vots del PP", va dir al debat de candidats organitzat al matí pel Grup Godó. Per primer cop, va ser clar i meridià a l’hora de rebutjar la repetició de la jugada que va permetre que Jaume Collboni arrabassés l’alcaldia a Xavier Trias a Barcelona.

Ho va fer inquirit per Pere Aragonès i dues setmanes després que Carles Puigdemont amenacés de retirar el suport al Govern de Pedro Sánchez si Illa recorria a la mateixa fórmula que van aplicar els socialistes per fer-se amb la vara de la capital catalana de la mà dels Comuns i els populars.