MALALTIES

Què és el trastorn d'Asperger: reivindicacions i falsos mites

La malaltia ha reactivat l'interès internacional al patir-la personatges públics com l'activista Greta Thunberg

Les associacions que treballen amb persones amb TEA i les seves famílies reclamen la inclusió real del col·lectiu en la societat

asperger

asperger

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Aquesta informació es va publicar el dia 18/02/2018. El contingut fa referència a aquesta data.

Avui se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger. Es commemora el 18 de de febrer, des del 2007, en reconeixement a les investigacions del pediatre austríac Hans Asperger, que van permetre descriure per primera vegada aquesta síndrome als anys 30 i 40 del segle passat.

Autisme Espanya, una organització estatal que representa 77 entitats que treballen amb persones amb trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA) i les seves famílies, s'ha proposat deixar molt clar que aquestes persones no són malaltes.  

Com que “encara queda molt per conèixer de les persones que tenen aquest trastorn”, Autisme Espanya ha compartit una sèrie de frases explicant certes actituds i comportaments característics amb el hashtag #DiaInternacionalAspergertrending topic des de primera hora del matí. La campanya en xarxes socials persegueix visibilitzar, lluitar contra els prejudicis i trobar comprensió i empatia.

  • “Es volen relacionar però no saben com fer-ho. A vegades, se senten sols”
  • “S'expressen correctament, fins i tot poden utilitzar un llenguatge molt formal, tècnic i precís”
  • “Els costa comprendre les regles socials 'no escrites': esperar torn, saludar, donar les gràcies, guardar la distància al conversar…”
  • “Són molt literals; no capten les bromes, els acudits, les metàfores o els sarcasmes”
  • “No entenen els senyals no verbals: gestos, expressions, etc.”

En un acte celebrat dijous passat, 15 de febrer, la Confederació Autisme Espanya, la Confederació Asperger Espanya i la Confederació Espanyola d'Autisme (Fespau) van presentar un manifest en què reclamaven que es garanteixin els suports que necessita el col·lectiu i es continuï avançant en l'exercici efectiu dels seus drets, perquè les persones amb Asperger puguin ocupar el seu lloc en una societat que sovint els rebutja per presentar una forma diversa de veure i comprendre el món.

Macarena Barba, dissenyadora gràfica de formació, va participar en aquest acte organitzat per les tres confederacions. "Som persones normals, amb ganes de voler treballar, voler ajudar la gent, i vivim en una societat que pel mer fet de ser honest, voler ajudar i voler destacar, se'ns deixa de banda, no ens considera treballadors, ni gent amb drets", ha subratllat la noia.

Un manifest

Si bé reconeix avenços en matèria de detecció precoç i atenció sociosanitària, el manifest considera necessari dura terme actuacions que garanteixin la seva plena inclusió social, així com l'exercici efectiu dels seus drets. Algunes de les principals reivindicacions del manifest són la revisió i millora del sistema de valoració de la discapacitat, perquè s'identifiqui correctament i es reconegui eficientment la realitat i les necessitats de les persones amb Asperger; la modificació integral del reial decret d'ocupació amb suport, perquè deixi d'excloure el col·lectiu, i l'equiparació en les prestacions i serveis que les administracions competents presten al col·lectiu.

Notícies relacionades

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, una de cada 100 persones a Europa i al voltant de 450.000 individus a Espanya pateixen algun tipus de TEA, dins del qual s'engloba l'Asperger i del qual no hi ha dades concretes.

Com Autisme Espanya, moltes altres entitats, organitzacions i particulars -alguns amb el hashtag #SoyAutista- han aprofitat aquesta data per llançar missatges en contra de "falsos mites" i a favor de la inclusió del col·lectiu amb el trastorn.