èxit amb peròs

El masclisme de 'Despacito' no agrada al Govern basc

L'Institut Basc de la Dona ha elaborat una llista de 270 temes contra els estereotips masclistes

'Hits' estiuencs com 'Despacito', 'Súbeme la radio' o 'Cuatro Babies' han sigut expressament vetats per les seves lletres

zentauroepp39614371 gente extra imagen del videoclip de despacito  canci n prohi170809140730

zentauroepp39614371 gente extra imagen del videoclip de despacito canci n prohi170809140730

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Les 'txosnas' (casetes) en què es concentra bona part de la joventut durant les imminents festes de Sant Sebastià i Bilbao podrien excloure ‘hits’ com ‘Despacito’, ‘Súbeme la radio’ Súbeme la radioo 'Cuatro babies', si segueixen les recomanacions de l'Institut Basc de la Dona (Emakunde), que ha criticat els missatges masclistes que contenen les lletres d'aquestes conegudes melodies. Per fomentar la igualtat, aquest organisme autònom del Govern basc ha elaborat una llista de 270 cançons no sexistes.

Emakunde aposta en la seva particular selecció per artistes tan actuals com BeyoncéLady Gaga ('Telephone'), Katy Perry ('I kissed a Girl i Roar') o Sia ('Alive'), i inclou temes reivindicatius com el mític ‘I Will Survive’, de Gloria Gaynor; 'A quién le importa’, d'Alaska; ‘Sisters are doin’ it for themselves’, de Eurythmics; ‘Feeling Good’, de Nina Simone, o ‘Respect’, d'Aretha Franklin. També hi ha un lloc en aquesta llista, que està disponible a la plataforma Spotify, per a cançons que van ser polèmiques al seu dia, com ‘Me gusta ser una zorra’, de Las Vulpes, i ‘Yo no soy esa’, de Mari Trini. I no falten cançons en eusquera, com “Emakume askea… Lur askea” (Dona lliure… Terra lliure), de Skalariak.

La campanya no pretén criminalitzar ritmes com el rap o el reggaeton. La secretària general d'Emakunde, Zuriñe Elordi, afirma que "no és que hi hagi músiques o ritmes o estils masclistes, però és cert que hi ha lletres que sí que ho són”.

Lady Gagà i Beyoncé, sí; Maluma, no

Els ajuntaments de les capitals basques, igual que desenes de municipis, han llançat campanyes contra les agressions sexistes, centrades en la idea de “No és no”. Emakunde, que té com a missió fomentar polítiques d'igualtat, s'ha sumat a aquestes iniciatives i ha recomanat una sèrie de cançons lliures d'estereotips masclistes i que fomentin el respecte per la dona. El nom que ha donat a la seva selecció és 'Beldur barik' ('Sense por').

‘Despacito’, el superèxit de Luis Fonsi amb una lletra que afirma que “Si te pido un beso, ven, dámelo”, o “quiero ver cuanto amor a ti te cabe’, és una de les cançons criticades expressament per Emakunde. Les al·lusions a l'“alcohol que quita el dolor” que conté ‘Súbeme la radio’ tampoc han passat el filtre. I naturalment, Maluma és un altre dels autors que no desperten la simpatia d'Emakunde. La seva cançó 'Cuatro babies' inclou frases com “Estoy enamorado de cuatro babies. Siempre me dan lo que quiero, chingan cuando yo les digo, ninguna me pone pero”.

Via de reflexió

Notícies relacionades

Zuriñe Elordi ha explicat que el seu objectiu és sensibilitzar els més joves, però també tota la societat basca, de la influència que té la música en els comportaments socials. La selecció de cançons recomanades “és una via de reflexió perquè els joves elaborin respostes pròpies davant el llenguatge sexista i qualsevol forma de violència contra les dones”.

En paral·lel, Emakunde té previst repartir més de 4.000 guies als espais festius on els joves estableixin les seves relacions “des de la igualtat, el respecte, la llibertat i l'autonomia”. A més seran visibles milers de cartells en nombrosos bars, així com adhesius als gots de plàstic i als tovallons.