¿Com detecta el cos els primers signes de càncer?

Les cèl·lules potencialment canceroses estan marcades, i poden ser eliminades per part dels sistemes naturals de vigilància del cos abans que s'arribin a formar tumors

adn3

adn3

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Una nova investigació realitzada per científics de la Universitat d'EdimburgUniversitat d'Edimburg (Regne Unit) ha aportat novetats sobre com les cèl·lules de l'organisme detecten danys al seu ADN, una característica pròpia del càncer, cosa que podria ajudar a explicar com el cos manté la malaltia sota control i detecta els primers signes del càncer.

Els científics han descobert com el dany al material genètic de la cèl·lula pot desencadenar la inflamació, i posar en marxa processos per eliminar les cèl·lules danyades i mantenir els teixits sans.

Aquestes troballes, publicades a 'Nature'Nature, posen nova llum sobre com les cèl·lules potencialment canceroses estan marcades, de manera que puguin ser eliminades per part dels sistemes naturals de vigilància del cos abans que s'arribin a formar tumors.

Se sap que una molècula clau anomenada cGAS s'uneix a l'ADN i provoca inflamació. Fins ara, no estava clar com passava això, ja que l'ADN sol estar físicament separat de la resta de la cèl·lula dins del nucli. Quan es produeix un dany, fragments d'ADN poden separar-se del nucli i formar estructures anomenades micronuclis.

Els investigadors de la Unitat de Genètica Humana del MRC a la Universitat d'Edimburg van descobrir que la molècula cGAS pot penetrar dins aquests micronuclis i unir-se a l'ADN, i iniciar mecanismes que condueixen a la inflamació.

Com que el dany de l'ADN sol ser un dels primers passos en el desenvolupament del càncer, la detecció de micronuclis per cGAS podria ser un important sistema d'alarma primerenca que permeti al cos humà detectar i eliminar cèl·lules potencialment canceroses.

L'equip ha explicat que les seves troballes també podrien posar llum sobre com la inflamació té lloc en certs tipus de malalties autoinflamatòries, on el sistema immunològic ataca els teixits del cos.

Notícies relacionades

La doctora Karen Mackenzie, de la Unitat de Genètica Humana del MRC de la Universitat d'Edimburg, explica: "Els nostres descobriments proporcionen un nou mecanisme possible sobre com el cos es protegeix contra el càncer, però que en algunes circumstàncies podria desencadenar una malaltia inflamatòria".

Per la seva part, el doctor Martin Reijns, investigador principal de la Unitat de Genètica Humana del MRC, ha assenyalat: "Esperem que aquesta investigació inspiri futurs estudis sobre el desenvolupament d'enfocaments terapèutics millorats".

Temes:

Càncer