ACUAPONIA: ECONOMIA COL·LABORATIVA I SOSTENIBLE

El més nou en horts urbans: plantes sense terra que estalvien un 90% d'aigua

Dos enginyers implementen a Barcelona un sistema de producció sostenible entre vegetals i peixos

aquaponia

aquaponia

1
Es llegeix en minuts
GABRIEL UBIETO / BARCELONA

Els horts urbans s’han posat de moda els últims anys, però molt sovint hi ha poc espai i l’ecosistema no sempre és el més idoni. Per donar solució a aquests inconvenients, s’ha estès una tècnica de cultiu anomenada aquaponia, un sistema sostenible a petita escala que combina plantes i peixos.

L’aquaponia es basa en un concepte biològic denominat mutualisme, és a dir, una relació entre dues espècies de la qual totes dues es beneficien. Pensant en això, un parell de joves enginyers en col·laboració amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) han creat un sistema que permet plantar un petit hort sense necessitat de terra. «Hem d’aprendre a respectar el nostre entorn i complementar-nos-hi, i una manera de fer-ho és convertint el que per a alguns és un residu en un benefici», explica Guillaume Teyssié, un dels fundadors del projecte anomenat Aquapioneers.

Amb aquest propòsit, juntament amb el seu company Loic Le Goueff, ha dissenyat kits automuntables de fusta. Són com una mena de calaixera, en la qual a la part superior hi ha un llit de pedres –d’on broten els vegetals–, i a la inferior, una peixera. Vasos comunicants uneixen peixos i plantes. Els excrements dels animals s’aprofiten per abonar els vegetals. Al seu torn, les plantes depuren l’aigua dels veïns de sota, de manera que es retroalimenta un cicle de vida compartit del qual l’humà pot anar recollint els fruits i estalviar-se, a més, un 90% d’aigua, en comparació amb un hort tradicional.

CAMPANYA DE ‘CROWDFUNDING’

Notícies relacionades

Els inventors d’Aquapioneers ha llançat una campanya de crowdfunding per aconseguir els 15.000 euros necessaris per tirar endavant el projecte. En dues setmanes ja n’han recollit més de 9.000 i, si arriben als 20.000 euros, podran desenvolupar el mateix kit, però amb un sistema d’intel·ligència artificial que monitoritzarà les necessitats de l’ecosistema.

Amb aquest projecte volen fer pedagogia de la importància i la necessitat d’una economia col·laborativa i sostenible. «El model de l’actual Ajuntament [de Barcelona] ha sigut un dels motius pels quals fem això a Barcelona», afirma Teyssié. Recentment han firmat un conveni de col·laboració amb l’escola La Sagrera, per a nens amb necessitats educatives especials, per impartir-hi tallers i ensenyar a la canalla que, junts i col·laborant, vivim millor.