Anar al contingut

BROMA ESTUDIANTIL

Un jove deixa una pinya en un museu i la gent la confon amb art

Un jove deixa una pinya en un museu i la gent la confon amb art

Ha tornat a passar. Un objecte abandonat en un museu, una broma, un experiment, s'acaba convertint en "obra d'art" simplement per estar entre les quatre parets d'un museu. Aquesta vegada ha sigut a Escòcia. Ruairi Gray, un estudiant de 22 anys de l'escola de negocis de la Universitat Robert Gordon, i el seu amic van passar per la fruiteria i van comprar una pinya abans de visitar una mostra a l'edifici Sir Ian Wood del complex estudiantil. La idea era deixar la fruita abandonada a la seva sort a la instal·lació i veure què passava. Una cosa així com el que va passar fa just un any al MOMA de San Francisco, on un noi de 17 anys va deixar les seves ulleres a terra i la gent es va començar a arremolinar al seu voltant com si de la 'Gioconda' es tractés. La història de TJ Khayatan va fer la volta al món, i aquesta de la pinya va pel mateix camí.

"Vaig veure un plafó buit a l'exhibició i vaig decidir posar-hi la pinya i veure quant temps trigaria a ser confosa per la gent com a art", explica el xaval al 'MailOnline'. Quatre dies després de deixar la fruita, els dos estudiants van tornar i van comprovar que una vitrina li donava un halo artístic al seu experiment.

"És el més divertit que m'ha passat aquest any", va declarar a 'The Independent'. El mateix rotatiu ha preguntat a una de les assistents culturals de la mostra, Natalie Kerr, incapaç d'entendre com va acabar allà la vitrina. "És un misteri. El vidre és molt pesant. Es necessiten dues o tres persones per moure'l". En definitiva, els responsables no tenen ni idea de qui va poder col·locar el vidre.

"ESPERIT LÚDIC"

Això sí, segons Sally Reaper, director de la mostra, sabien perfectament que es tractava d'una broma, però van decidir deixar la pinya per reivindicar el seu "esperit lúdic".

L''exposició de la pinya', en realitat anomenada 'Mira de nou', tenia com a objectiu que els visitants "miressin els llocs i els espais que ens envolten a través d'uns ulls nous". Missió complerta, segons sembla, gràcies a l'experiment del bromista Ruairi Gray.

L'EXPERIMENT DE LES ULLERES AL MOMA

La història té molts punts en comú amb el que va passar al MOMA de San Francisco ara fa un any, quan un noi va anar a visitar una exposició i, al no entendre algunes obres de la mostra qualificades com a art -com un peluix embolicat amb una manta grisa-, va decidir fer un experiment: va deixar unes ulleres a terra, al costat d'una paret, i es va posar a esperar la reacció del públic.

No van trigar a arribar els curiosos que analitzaven la 'nova obra d'art'. Fins i tot alguns s'hi feien 'selfies'.