ALS PIRINEUS FRANCESOS

Una càpsula del temps, ¿l'últim viatge de Jules Verne?

Un equip interdisciplinari francès i nord-americà ha trobat una caixa amb documents, llibres i objectes metàl·lics que podrien pertànyer al cèlebre autor de ciència-ficció

9ca32261abe8cbdb27f6f5a2cf99

9ca32261abe8cbdb27f6f5a2cf99

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les aventures visionàries de Jules Gabriel Verne, Jules Verne, han fet somiar i viatjar generacions i generacions de tot el món des que a la segona meitat del segle XIX va començar a publicar els 'best-sellers' 'Viatge al centre de la Terra' (1864), 'Vint mil llegües de viatge submarí' (1870) o 'La volta al món en vuitanta dies' (1873). El clàssic francès (Nantes, 8 de febrer de 1828 - Amiens, 24 de març de 1905) està considerat, juntament amb H. G. Wells, com el pare de la ciència-ficció, i les seves històries, fins i tot més d'un segle després de mort, segueixen atraient exploradors, arqueòlegs i historiadors de tot el món.

De fet, un equip multidisciplinari de científics de la Universitat de Descartes de París i el Club d'Exploradors de Nova York van fer un extraordinari descobriment a prop dels Pirineus francesos, a la regió d'Occitània, dimarts passat. La recerca del 'tresor' de Verne, en realitat, va començar uns mesos abans, al setembre. Gràcies a l'ús de drons i d'un radar de penetració a la terra s'ha trobat un recipient de metall, una càpsula del temps, de finals del segle XIX.

ANÀLISI DE LA TOMBA

UNIVERSITAT DE DESCARTES

La tomba de Verne, al cementiri de la Madeleine, a Amiens, França.

Abans d'arribar al tresor, la investigació va partir d'un minuciós estudi de les obres de Verne, a més de l'anàlisi de la tomba del famós autor de 'Viatge a la Lluna' (1902). Amb aquest material i utilitzant "complexos algoritmes de geolocalització, l'equip va ser capaç d'identificar l'àrea on hi podria haver algun objecte relacionat amb Verne", explica l'informe de la universitat parisenca. 

El contingut de la caixa de metall trobada és analitzat "en un entorn que garanteixi la conservació i la no contaminació dels elements trobats a l'interior". La humitat de la terra i el pas del temps han deteriorat bastant el contingut de la càpsula, i encara més els gravats trobats al seu exterior, gairebé il·legibles.

¿DOCUMENTS INÈDITS?

Notícies relacionades

Dins de la caixa que podria haver deixat per a la història Verne hi ha documents, llibres i diversos objectes metàl·lics de diferents mides i formes. Els investigadors no descarten que s'estigui davant el descobriment de noves obres de l'escriptor. "De moment no ha sigut possible provar de manera concloent que la caixa i el seu contingut pertanyin a Jules Verne o algú pròxim a ell. No obstant, tot apunta a la possibilitat que es puguin descobrir documents inèdits de l'escriptor", expliquen.

En els pròxims mesos es donaran a conèixer els resultats de l'estudi de la càpsula, qui sap si una nova i fascinant aventura d'un dels autors més populars de la literatura universal.