el futur del toro blau

La jutge decideix que Mikel Urmeneta ja no és amo de la seva obra present, passada i futura

El fundador de Kukuxumusu recorrerà la sentència que li prohibeix seguir dibuixant amb el seu propi estil, amb què va fundar l'empresa ara en mans de Ricardo Bermejo

37132530 60

37132530 60

3
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Mikel Urmeneta seguirà dibuixant les seves criatures perquè no veu clar com és de nítida la sentència que li lliga les mans sobre els 15.000 dibuixos que va crear en els temps de Kukuxumusu. ¿On ho farà? ¿A qui podrà brindar el seu toro blau, Testis? El creatiu de Katuki Saguyaki, ex-Kukuxusumusu, va penjar a Twitter un vídeo on se'l veu dibuixar Testis amb un esprai en una de les parets de casa seva a Pamplona.

A primera hora del matí, es va saber la resolució de la jutge Esther Fernández Arjonilla sobre el litigi que mantenia l'empresa Kukuxumusu amb el seu fundador, Mikel Urmeneta, i quatre dibuixants més, sobre la propietat de l'anomenat Universo Kukuxumusu, a favor de l'accionista majoritari de la factoria de dibuixos, Ricardo Bermejo.

Urmeneta, de moment, ja no és amo de la seva obra, passada, present i futura, i l'empresa que va fundar fa un any, Katuki Saguyaki, té prohibida qualsevol reproducció que recordi els dibuixos i il·lustracions que van crear quan treballaven a Kukuxumusu.

El galimaties picaplets no s'acaba. Bermejo conserva al seu corral el toro blau, Testis, i la resta de les criatures sorgides del llapis d'Urmeneta i els dibuixants avui a Katuki Sagayuki. Tots cinc han anunciat que recorreran la sentència. Associacions de dibuixants i il·lustradors de tot Espanya els recolzen.

PROHIBICIÓ EN TOTA MENA DE SUPORT

La sentència prohibeix la reproducció dels 15.000 dibuixos cedits a Kukuxumusu en tota mena de suports, físics i 'on line', commina a l'aturada de l'activitat de la web de Katuki Sagayuki amb qualsevol traç que recordi l'obra passada i a retirar del mercat samarretes i altres productes. Urmeneta haurà d'indemnitzar la seva antiga empresa i de la qual encara compta amb el 33% d'accions.

El cas es va veure en judici el 9 de febrer passat. La pèrit Pilar Bonet va recolzar la tesi de Bermejo: els dibuixos de Katuki Saguyaki no eren de nova creació i sí una còpia o adaptació. Els il·lustradors demandats van presentar l'informe del pèrit Javier San Martín, que reconeixia semblances atribuint-les al fet que eren dels mateixos autors i recordava que la creació de Testis per part d'Urmeneta es remuntava a abans de la creació de Kukuxumusu.

En la vista no es va permetre que declaressin els dibuixants. La sentència reconeix que «no es discuteix la validesa dels contractes» de cessió dels drets sinó «l'abast de transformació» com a dret, i quant d'original té una obra de propietat intel·lectual «per considerar-se innovadora o simple transformació d'una altra», segons recull Efe.

Després de saber la sentència, aquesta és la resposta d'Urmeneta en conversa amb aquest diari: «Ara mateix, ni jo, ni cap dibuixant de Katuki Saguyaki ni de l'Estat sap què pot dibuixar legalment. ¿Puc dibuixar el meu toro blau sense problemes? No en tinc ni idea».

¿Segur?, li inquirim: «Jo ho faré, perquè la sentència no parla de personatges i sí d'elements transformats. ¿Un element és un personatge? ¿El toro blau, si el poso groc, és legal? ¿Si li poso tres ulls és una transformació? Segons va dir Bermejo en el judici, si el personatge explica una altra història, és legal. Segons la pèrit, un dibuix nou realitzat pel mateix autor no és transformació ni còpia. Segons la sentència, si la il·lustració incorpora una novetat suficient, el dibuix és legítim. ¿Algú ho entén?».  Els seus advocats van dir que la sentència «afavoreix l'àmbit mercantil i penalitza la creativitat».

Des de Kukuxumusu es va parlar de “satisfacció” per la sentència “clara i contundent”.

EL SUPORT DE DIBUIXANTS I IL·LUSTRADORS

Totes les grans associacions professionals d'il·lustradors i artistes plàstics (com Euskal Irudigileak-APIE, VEGAP, FADIP, AGPI, APIM, APIV, APIC…), recolzen els creadors de Katuki Saguyaki.

Notícies relacionades

Aquest col·lectiu rebutja «l'abusiu intent d'explotació de les creacions per part de Bermejo en què es violen clarament els drets morals dels autors, es destrossa la integritat de les obres i es fagociten i es plagien personatges dels autors mai cedits a l'empresa, curiosament fundada per Mikel Urmeneta».

Una altra de les veus en suport de la llibertat creativa d'Urmeneta és la del paleontòleg Juan Luis Arsuaga