8 DE MARÇ

¿Què és i per què s'ha de celebrar el Dia Internacional de la Dona?

La UE calcula que es trigaran almenys 70 anys a aconseguir la igualtat de sexes dins les seves fronteres

Dia Internacional de la Dona. / MONTSERRAT COMESAÑA

1
Es llegeix en minuts

El Dia Internacional de la Dona va ser instaurat per l'ONU el 1975. Malgrat que inicialment commemorava que el 1857 un grup de dones treballadores es van llançar als carrers de Nova York per reclamar la igualtat laboral, actualment es reivindica el paper de la dona en la societat.

A Espanya es commemora aquesta data des de fa relativament poc (1936) i, sorprenentment, anys després que s'adoptés a Rússia (1917) o la Xina (1922). I es calcula que a la Unió Europea hauran de passar 70 anys perquè se superin aquestes desigualtats entre sexes.

ASSASSINATS MASCLISTES

Notícies relacionades

Aquest any, la festivitat tindrà un caràcter eminentment reivindicatiu, ja que és el pitjor començament d'any, pel que fa a violència masclista, de què es té registre (2003), segons la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: 17 dones han mort a mans de les seves parelles o exparelles en els només dos mesos del 2017.

En el camp laboral i social, el nostre país tampoc és exemple, sinó al contrari: pel que fa a bretxa salarial és el sisè pitjor país de la UE -tres punts per sobre de la mitjana, amb un 19% de desfasament de sous-, i les treballadores espanyoles dediquen més del doble de temps a les tasques de la llar que els treballadors masculins.