MOBILITZACIÓ INTERNACIONAL

L'Ajuntament de Barcelona se suma a la 'vaga' mundial de dones

Totes les seus del consistori faran una aturada simbòlica aquest 8 de març de 12 a 12.30 hores, i hi haurà concentracions a les portes

zentauroepp36416098 barcelona 25 11 2016  acto contra la violencia machista viol170307124412

zentauroepp36416098 barcelona 25 11 2016 acto contra la violencia machista viol170307124412 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La batalla per la igualtat ha trucat a les portes de les administracions i algunes, com l’Ajuntament de Barcelona i el Govern autonòmic valencià, han respost. El consistori barceloní se sumarà avui a l’aturada general que han convocat moviments internacionals de dones que lluiten a tot el món contra la violència masclista i contra les persistents desigualtats que pateixen en diferents àmbits, posant especial èmfasi en el laboral. El consistori ha convocat un acte simbòlic que consistirà a fer un alto –de dones, però els homes estan convidats a solidaritzar-s’hi– entre les 12 i les 12.30 hores, moment en què es concentraran a les portes dels edificis municipals (a les 10 seus de districte).

La regidora de Feminismes barcelonina, Laura Pérez, va exposar algunes xifres alarmants. A Barcelona hi ha una bretxa salarial entre dones i homes del 25%, els contractes temporals de les dones doblen els dels homes i els contractes a temps parcial es tripliquen en el cas de les primeres (el 25,2% contra el 7, 9% dels homes). Una parcialitat que està directament relacionada amb la necessitat de cuidar familiars.

Aquesta desigualtat en el mercat laboral es reflecteix en la taxa de pobresa, i situa el 50% de les dones sota el llindar de la pobresa davant el 25% dels homes. Més dades per a la reflexió: a Catalunya les dones treballen de manera remunerada i no remunerada 30 anys més que els homes.

«Davant d’aquesta realitat, agreujada per la insuportable xifra de dones que són víctimes directes i indirectes de la violència masclista, és fonamental que les institucions assumim la responsabilitat que ens correspon a l’hora de garantir la justícia i l’equitat de gènere», va afirmar la regidora.

Pérez va presentar també el concert que, per primera vegada, l’ajuntament organitza per celebrar el Dia Internacional de les Dones. La cita serà dissabte que ve, 11 de març (20.00 hores), a la seu del districte de Nou Barris. Les artistes que hi participaran són La Otra, Las Suecas, Monique Makoni i Bad Gyal. 

Segon Pla d’Igualtat

La Generalitat valenciana, per la seva part, introduirà clàusules de desempat a favor de la dona en concursos i processos de selecció de personal en aquells sectors en els quals estan infrarepresentades, informa Nacho Herrero. És a dir, en certes professions en el cas d’un empat en una oposició entre un home i una dona, la plaça seria per a ella.

Notícies relacionades

El Govern autonòmic ha presentat el Segon Pla d’Igualtat, un document que es planteja 10 objectius i 72 mesures concretes per aconseguir en tres anys. A més a més de promoure l’accés de les dones a aquells llocs de treball i professions on són minoria, un altre dels grans objectius és ampliar la corresponsabilitat dels homes en la vida familiar.

Les quotes indicades podrien no estar només reservades als treballadors de base ni a la funció pública. Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat, va assegurar que s’ha de tornar a plantejar com aconseguir una «presència equilibrada» de dones en els càrrecs directius de les empreses i aquesta  reserva podria ser una manera. «És una fal·làcia pensar que hauríem d’arribar-hi per mèrits propis quan no tens l’oportunitat de demostrar aquests mèrits».