Mor Pablo Ráez, el jove que va fer viral la seva lluita contra la leucèmia i va multiplicar les donacions

El malagueny, de 20 anys, havia patit complicacions després d'un segon trasplantament de medul·la

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La lluita sense treva de Pablo Ráez Martínez va arribar al seu final. El jove malagueny de 20 anys que va fer viral la seva lluita contra la leucèmia va revolucionar les donacions de medul·la, ha mort aquest dissabte a casa seva a conseqüència de complicacions després de rebre un segon trasplantament el mes de novembre passat. La seva família ha compartit la trista notícia a les xarxes socials, on ràpidament s'han començat a rebre missatges de condol.

“Ha sigut el que havia de ser, la seva situació era molt complicada i el seu cos ja no ha pogut suportar-ho”, confirmava el pare Francisco Ráez aquest dissabte a Diario Sur Diario Surde Màlaga, assegurant que encara que el seu fill ja era conscient del que s'acostava, “ha lluitat fins al final”, però finalment no ha pogut vèncer la malaltia i ha mort a casa seva de Marbella, envoltat dels seus. Les últimes setmanes ja es trobava malament, i de fet la seva família va confirmar que no podria assistir aquest dimarts a un acte a l'Ajuntament de Marbella en el transcurs del qual se li faria entrega de la Medalla d'Or de la Ciutat, una condecoració aprovada per unanimitat per l'Ajuntament aquest divendres a proposta d'Izquierda Unida. L'acte ja ha sigut posposat en senyal de dol i s'han decretat tres dies de dol a la ciutat.

"SEGUIRÉ LLUITANT"

Aquesta lluita va ser precisament la que el va fer conegut entre milers de persones gràcies al hastag #siemprefuerte amb què acabava tots els seus missatges en xarxes socials. “Admeto que és un moment dur, venen ganes de tirar la tovallola, de deixar de patir, de descansar d'una vegada... però no em rendeixo, segueixo i seguiré lluitant, dia rere dia fins que arribi el meu dia, sigui demà o d'aquí 70 anys”, va deixar escrit en una de les seves últimes aparicions a les xarxes socials. La seva última imatge, que acompanya aquest text, és del dia 28 de gener, abans de la recaiguda.

Notícies relacionades

El primer trasplantament, realitzat amb medul·la d'un familiar fa dos anys, no va acabar d'erradicar la malaltia, de manera que després d'una recerca exhaustiva, al novembre es va sotmetre a un segon trasplantament de medul·la gràcies a l'aparició d'una jove nord-americana compatible. La donació va ser possible gràcies a la campanya que liderava Ráez, i que va provocar que les donacions de medul·la augmentessin un 1.300 per cent tan sols a Màlaga. Però com el mateix malalt va explicar a les xarxes socials, les coses no anaven segons el que estava previst, i el seu organisme no acabava de facilitar-li el camí a les noves cèl·lules. “Hi ha més cèl·lules meves que del donant, un 80 per cent meves i un 20 per cent del donant, i a aquestes altures del trasplantament hauria de ser com a mínim al revés”, va lamentar el 25 de gener.

Ja en aquells moments reconeixia que el tractament de quimioteràpia estava sent molt dur i “a vegades agafen ganes de tirar la tovallola i deixar de patir”. La baixada de defenses li va provocar problemes pulmonars i infeccions bucals, però tampoc llavors va perdre la seva energia. “Disfrutem cada dia que és únic, de veritat, començo a valorar les coses d'una manera increïble i de veritat que la vida sembla millor així. Estimeu tot el que formi part de la vida, disfruteu de tot el que formi part de la vida, no us penedireu. Seguim en el camí i carregat de força!”.