CURIOSITAT AL CALENDARI

Google homenatja l'any bixest amb el seu 'doodle'

El 29 de febrer corregeix el desfasament de no tenir en compte les hores de més que la Terra triga a girar al voltant del Sol

bisiesto

bisiesto

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 'doodle' de Google fa referència avui a l'any bixest. Cada quatre anys, l'any passa de tenir 365 dies a tenir-ne 366. ¿Màgia? no, ciència.

L'any bixest permet mantenir un ordre de mesos i estacions. La Terra triga 365 dies, 5 hores i 56 minuts a fer una volta al Sol, és a dir, cada quatre anys tenim 24 hores de desfasament que es corregeixen afegint a l'any un dia de més.

La història de l'any bixest és curiosa. Al calendari de l'antiga Roma hi havia desfasaments a causa del desconeixement d'aquest fet, encara que sembli que aquestes hores de més no suposen un problema greu, si sumem segles sense tenir en compte aquest càlcul, el desfasament ens podria portar a viure fora del dia, any i estació correcta.

Notícies relacionades

Això va passar a Roma quan Juli Cèsar va encarregar a Sosígenes d'Alexandria l'any 49 aC dissenyar un nou calendari que corregís els defectes del romà. El calendari es basava en l'egipci, que comptava amb 365 dies més un addicional cada quatre anys. Per començar de zero i solucionar el defecte de l'anterior calendari, l'any 46 aC va tenir 445 dies de durada, el que coneixem com a any julià.

DESFASAMENT BRUTAL

Si no s'hagués corregit el defecte, i s'hagués mantingut el càlcul de 365 dies per any, avui no seria el 29 de febrer del 2016, sinó que seria el 15 de juliol del 2017, lògicament comptant des que es va establir el calendari de Juli Cèsar fa 2062 anys.