CURIOSITAT AL CALENDARI

Nascuts el 29 de febrer

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, és una de les 32.000 persones que aquest dilluns compleixen anys a Espanya

La probabilitat de néixer en bixest és només d'1 entre 1.461

abertran32937939 29 de febrero generico160226143722

abertran32937939 29 de febrero generico160226143722

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Año bisiesto año siniestro", "año bisiesto y año de pares, año de azares" o pitjor encara "año bisiesto, ni casa, ni viña, ni huerto ni puerto". El refranyer espanyol ofereix una visió poc evocadora i pessimista per a aquest 2016, en què el calendari inclou una full més per a aquest dilluns, 29 de febrer. Si el normal és que un any tingui 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 56 segons, aquest no ho és, ja que en té 366. Just el dia en què podran celebrar amb totes les de la llei el seu aniversari les 32.000 persones bixestes que hi ha a Espanya -segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística- o els una mica més de 4,8 milions que hi ha a tot el món.

En realitat, no és fàcil néixer en bixest, ja que diuen els números que la probabilitat de venir al món un 29 de febrer és només d'1 entre 1.461. Per això aquestes persones se senten tan afortunades i peculiars. Aquest any a més, podria ser que un famós membre d'aquest selecte club arribés a president del Govern: Pedro Sánchez, que aquesta setmana se sotmetrà a la investidura al Congrés dels Diputats, va néixer el 29 de febrer de 1972, que va ser bixest; és a dir complirà 44 anys, o 11, segons com es miri.

'LEAPERS'

Els 'leapers', que és com se'ls coneix en anglès -de 'leap year'- fa gairebé quatre anys que esperen que arribi aquest dilluns; el 2015, 2014 i 2013 han hagut de celebrar el seu aniversari el 28 de febrer o l'1 de març. I no és el mateix. Ho saben bé al grup de Facebook 'Jo vaig néixer el 29 de febrer!!!, amb més de 1.700 membres que estan aquests dies més actius del que és habitual, arrencant els fulls del calendari i compartint notícies sobre els bixestos.

Com per exemple, que els únics trigèmins bixestos del món són de València (Olivia, Sofía i Gonzalo) i estan a punt de fer quatre anys. O que a Irlanda, els 'leapers' reben un premi de 100 euros, o que a Anthonyun poble de Texas (EUA), celebren de nou, com cada quatre anys, un festival, amb visites a granges i balls a les places. I és que aquesta localitat és coneguda en el món dels bixestos per ser la Capital Mundial de l'Any Bixest

EL CLUB MÉS GRAN DEL MÓN

Una data especial

No obstant, l'agrupació de persones nascudes el 29 de febrer més gran és el Club Mundial dels Bixestos, segons certifica el 'Llibre Guiness'. L'associació va néixer el 1996, de la mà de José Manuel Ubarrechena, un conegut hostaler de Sant Sebastià. El vicepresident, Agrimiro Sáinz, es vanta d'estar encara en l'adolescència, "als seus 14 anys [bixestos]". Aquest any preveu que serà "una gran celebració, amb anècdotes, rialles i curiositats".

Notícies relacionades

Com que personalment Sáinz no coneix ningú més que compleixi anys aquest dilluns, es va decidir a organitzar un esdeveniment per ajuntar-los tots. Aquesta vegada ha ofert la possibilitat als seus membres de celebrar els seus aniversaris a la seva ciutat, Conca. Per a això ha cridat als bixestos a través de la seva pàgina de Facebook ('Aniversari Bixest 2016'), perquè el visitin aquest dissabte, 27, i visquin junts una jornada cultural manxega.

FAMOSOS BIXESTOS

¿Qui sap si entre els assistents hi ha alguna personalitat, com Pedro Sánchez? A més del socialista, també el ciclista Rubén Plaza és bixest. I més enllà de les fronteres, el cantant nord-americà Mark Foster (1984), el poeta anglès John Byron (1692) i el cineasta William A. Wellman (1896), autor de 'Wings'. A més, segons explica Sáinz, sir James Wilson, va néixer el 29 de febrer de 1812 i va morir el mateix dia de 1880. El súmmum del bixest.

Suposats poders