POLÈMICA PER UNA ACTUACIÓ APLAUDIDA

Crítiques del col·lectiu feminista al gest d'Alejandro Sanz

Titllen de "sexisme benevolent" i "rentada de cara" el discurs amb què el cantant va aturar un concert a Mèxic

Alejandro Sanz expulsa del seu concert un home que estava maltractant una dona. / YOUTUBE / ALFREDO ÁLVAREZ

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per a tothom el gest d'Alejandro Sanz, que va parar un concert a Rosarito (Mèxic) per avergonyir i retreure un home que maltractava una dona entre el públic, no ha sigut ni heroic ni exemplar. Malgrat que es va convertir el moment en viral, recollit per les televisions i les xarxes de tot el món, els aplaudiments generalitzats i les explicacions del cantant a posteriori ("no vaig fer res d'extraordinari" ... "Vaig veure una cosa que creia que estava malament. Em sembla que maltractar qualsevol persona no està bé, però sobretot les dones em sembla molt pitjor"), hi ha dones que no estan contentes amb Sanz i consideren la seva actuació una "rentada de cara" i un "muntatge".

Per a la fundadora del col·lectiu feminista Locas del CoñoLidia Infante, les paraules del cantant -"No suporto que es maltracti ningú, i menys una dona"- són d'un "sexisme benevolent" que no ajuda gens a combatre la violència de gènere. Per a Infante, que també critica els mitjans per alabar el gest, l'artista "fa molt més per perpetuar el patriarcat que per eradicar-lo".

CARTA OBERTA DE LOCAS DEL COÑO

En una carta oberta penjada a la web del col·lectiu, assegura que li sembla "ridícul" la "mera idea que un maltractador agredeixi la seva víctima davant de milers de persones".

"Això de 'a les dones no se les pega' em recorda perillosament -diu Infante- el vídeo supermasclista d'uns nens a qui es convidava a pegar una dona i no ho feien perquè 'a les dones no se les pega ni amb una flor'. Aquesta estructura no ataca el patriarcat, el perpetua. No s'està fent una crítica a l'agressivitat a la masculinitat hegemònica, als mites de l'amor romàntic, ni als rols de gènere. S'està pretenent protegir la dona des de la idea que és feble i inferior".

"PROMOCIÓ DEL MASCLISME"

La feminista va més enllà, fins i tot, i acusa Sanz de "promoure" el masclisme. "I no sols no em crec el teu muntatge de l'agressió masclista perquè fa anys que demostra que, més que estar en contra del masclisme, el promous i te'n lucres. No m'ho crec perquè t'és convenient. Et venia molt bé aquesta rentada de cara després de les crítiques que has rebut pel masclisme del teu últim tema".

"Sí em crec les teves lletres sexistes. Em crec com promous la cultura de la violació amb el teu últim tema, quan la cantant vol 'dar un paso atrás' i tu contestes que 'no debería haberte tentado' i que 'le gusta jugar'. Em crec com enalteixes l'amor romàntic que ens sotmet i assassina diàriament. Em crec la cosificació i sexualització de les dones als teus vídeos. Em crec el teu masclisme. Me'l crec. El conec massa bé, el visc diàriament i me'l crec".

Notícies relacionades

Es refereix a l'últim èxit del cantant, 'No soy una de esas', amb Jesse & Joy, en què en un moment donat diu: "Si no querías flamenquito, no haber tocado las palmas", mentre es veu un porter de discoteca separant-lo d'una jove.

MÉS CRÍTIQUES A TWITTER

Les paraules de la feminista s'han viralitzat a la xarxa, on la carta d'Infante ha agafat volada des que es va publicar dimarts passat, 23 de febrer. Aquestes són algunes de les crítiques que també s'han publicat a Twitter: