FUTBOL

L’Espanya del Mundial del 94: el cop de colze de Tassotti a Luis Enrique i un grup unit que moria pel seu entrenador

«Amb VAR hauríem eliminat Itàlia i jugat la final davant el Brasil», coincideixen Clemente, Abelardo, Juanele i Salinas

L’Espanya del Mundial del 94: el cop de colze de Tassotti a Luis Enrique i un grup unit que moria pel seu entrenador
4
Es llegeix en minuts

Luis Enrique es trobarà demà amb Itàlia en la setmana en què es compleixen 27 anys d’aquell cop de colze deTassottique va trencar el nas de l’asturià i la candidatura d’Espanya al Mundial del 1994. El de Gijón lidera ara la selecció des de la banqueta, convertida en l’entrenador que busca desactivar al combinat transalpí per colar-se a la final de l’Eurocopa.

«Aquesta Espanya té molt d’aquella: va rebre crítiques des del principi per haver citat pocs jugadors del Madrid, ha anat de menys a més en el torneig i, sobretot, compta amb uns futbolistes que moren pel seu entrenador», remarquen Clemente, Abelardo, Juanele Salinas, testimonis i companys de Lucho en aquella tarda maleïda a l’estadi Foxboro de Massachusetts. La semifinal davant els italians la veuen «molt igualada».

«Crítiques a Espanya n’hi va haver sempre. Això funciona així. La pregunta és: ¿volem un entrenador amb idees pròpies? Doncs allà tens Luis Enrique. És el que es necessita»

Javier Clemente, exseleccionador d’Espanya

«Crítiques a Espanya n’hi va haver sempre. A Aragonès el volien matar per no portar Raúl i quan va guanyar l’Eurocopa tothom l’estimava. A Vicente (Del Bosque) li volien tallar el cap al cap poc de guanyar el Mundial. Això funciona així. La pregunta és: ¿volem un entrenador amb idees pròpies? Doncs allà tens Luis Enrique. És el que es necessita», resumeix Javier Clemente, seleccionador d’Espanya en el Mundial del 94. «Els futbolistes estan anant a morir amb ell, que és el mateix que em va passa a mi. No dic que aquella fos la millor selecció, però sí que dic qu

«A mi encara em recorden aquella ocasió davant Pagliuca, però és que a Morata li estan fent la pilota des del primer partit, que és el sorprenent. Com a davanter, és, sens dubte, el millor d’Espanya i està fent un torneig magnífic»

Julio Salinas, exdavanter internacional

i era un equip autèntic i molt temut», remarca.

«És que veig molts paral·lelismes entre la selecció d’ara i la de llavors. Javi (Clemente) li van estar donant des del principi i va respondre amb personalitat. Ens van ploure crítiques, vam iniciar el torneig amb dubtes, però cada vegada vam estar millor», explica Julio Salinas, que admet sentir-se identificat amb Morata. «A mi encara em recorden aquella ocasió davant Pagliuca, però és que a Morata li estan fent la pilota des del primer partit de l’Eurocopa, que és el sorprenent. Com a davanter, davanter, és, sens dubte, el millor d’Espanya i està fent un torneig magnífic», remarca.

Pèrdua de cinc quilos

L’exblanc-i-vermell dona la cara a favor de Busquets, «al qual volien jubilar» i, per descomptat, aplaudeix Luis Enrique. «Com més adversitat, més èpica i aquesta selecció arriba pletòrica contra Itàlia pel caràcter i el lideratge que li ha imprès Luis Enrique. Ja ha lidiat amb estrelles com Messi i va sempre amb la veritat per davant. Això el futbolista ho agraeix», sentencia.

«La gestió que està fent Luis Enrique de tot el que passa tant dins com fora del camp està sent espectacular. Està fent un grandíssim Europeu», apunta Abelardo, l’home que va arribar a perdre «5 quilos per la calor i la humitat» en el debut a Dallas del Mundial del 94. «Espanya la veig fenomenal com també la vaig veure en el primer partit, davant Suècia. És un equip protagonista amb pilota i molt bé organitzat sense ella. No és fàcil ser allà, ¡eh!. Miri les seleccions que s’han anat quedant fora. Això sí, hauria preferit que en semifinals ens hagués tocat Bèlgica, perquè el seu joc ens aniria millor. Serà complicat, però serà un partit bonic», assegura.

«La gestió que està fent Luis Enrique de tot el que passa tant dins com fora del camp està sent espectacular. Està fent un grandíssim Europeu»

Abelardo, exdefensa internacional

Notícies relacionades

«El partit davant Itàlia és un cara o creu perquè les dues seleccions arriben molt bé, però veig Espanya anar a més», comenta Juanele. El «Pichón de Roces» diu disfrutar veient Luis Enrique «ser com és ell sempre». «En el futbol sempre va passar això que un dia ets el blanc de les crítiques i al següent, el millor. Li va passar a Unai Simón i a Morata, ja veurà. Marcarà el gol del triomf a la final», assenyala confiat. «Espanya està amb confiança, hi ha bons jugadors i la clau estarà a crear superioritats als rivals per les bandes», resumeix.

«I si hi hagués hagut VAR, allò de Tassotti hauria sigut penal i expulsió i hauríem jugat la final del Mundial contra el Brasil», coincideixen els quatre protagonistes, conscients que abans d’això «hauríem eliminat Bulgària. Érem millors». La revenja davant els italians està en mans de Luis Enrique. Els seus excompanys, com els jugadors de la selecció, van «a mort» amb Lucho per guanyar a Wembley.

Temes:

Luis Enrique