LA INTRAHISTÒRIA DELS PENALS

Darrere de les mans divines d’Unai Simón

  • Sambade, l’entrenador de porters, Valdés, el piscòleg i Luis Enrique tenen molta responsabilitat en l’èxit del porter espanyol

  • «No em considero un heroi. Es tractava d’anar convençut a un costat», explica l’arquer amb humilitat

Darrere de les mans divines d’Unai Simón

Efe / Anatoly Matsev

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Va parar Unai, va dissenyar Sambade, va assessorar emocionalment Valdés i va sostenir sempre Luis Enrique, qui va confessar després que havia assistit a «la tanda de penals més tranquil·la» de la seva vida. En cada penal, i només n’hi va haver quatre perquè Suïssa havia marcat els cinc a França a vuitens de final, hi havia un equip darrere de les poderoses mans del porter d’Espanya.

Unes mans que abans de cada xut revisaven la costella que ocultava la seva tovallola. Sambade, un gallec de la Corunya, estudiós de l’ofici de porter, és el nou entrenador que va fitxar Luis Enrique el febrer d’aquest any per suplir l’històric José Manuel Ochotorena. Valdés és el psicòleg que acompanya l’asturià des de fa anys, tant a Roma com a Vigo i Barcelona. I Unai és el porter que va escollir per davant de David De Gea, titularíssim a l’Eurocopa de França-2016 i el Mundial-2018, malgrat que fa un any i mig era el quart a l’Athletic per darrere de Kepa, Iago Herrerín i Remiro.

En cada penal hi havia un estudi exhaustiu del llançador suís, firmat per Sambade, que va exercir de preparador de porters al Deportivo durant més d’una dècada (del 2000 al 2013), abans d’anar-se’n a Turquia (va estar tres temporades al Besiktas), viatjar als Emirats Àrabs (Baniyas) i l’últim treball conegut abans de firmar per la selecció del qual va ser al Mònaco de Robert Moreno. Extremadament analític com sempre ha sigut Unai, va recopilar tota la informació prèvia de Sambade, va revisar les seves emocions amb Valdés i va parlar amb Luis Enrique. Espanya estava a les seves mans. I no és cap exageració, més encara després del primer penal fallat per Busquets.

«Unai és un especialista, estava molt tranquil. Li he dit que fes el que sentís». El mèrit i l’habilitat els té ell, jo estava absolutament tranquil»

Luis Enrique, seleccionador espanyol

«Unai és un especialista, estava molt tranquil. Li he dit que fes el que sentís». El mèrit i l’habilitat els té ell, jo estava absolutament tranquil», va afirmar després Luis Enrique. No és la primera vegada que el porter basc utilitza una costella en una tanda. En un Betis-Athletic (quarts de final d’aquesta edició de la Copa del Rei), en el qual també va parar dos penals després d’analitzar, i amb encert, la informació processada abans per Aitor Iruarrizaga, el tècnic de porters de Marcelino, que ho va ser abans de Garitano.

«L’entrenador de porters m’ha ajudat», va assegurar a Sant Petersburg, content de seguir les indicacions de Sambade. En el primer es va tirar a la seva esquerra, però Gavranovic el va enganyar perquè va xutar a la dreta. Just el paradís que va descobrir després el porter de la selecció. A la seva dreta va llançar Schärr. I Unai el va parar. A la seva dreta va llançar després Akanji. I Unai el va parar. Tots els porters analitzem els jugadors. No és cap secret. En les hores prèvies havia vist els penals que havia recopilat», va confessar. Es tractava d’anar convençut a un costat.

«L’entrenador de porters m’ha ajudat. Tots els porters analitzem els jugadors. No és cap secret. En les hores prèvies havia vist els penals que havia recopilat»

Unai Simón, porter d’Espanya

Tan convençut va anar a la dreta que en va parar dos dels quatre. I Vargas, impressionat per la dimensió que havia adquirit Unai sota els pals de l’imponent estadi de Sant Petersburg, el va enviar als núvols. Ni va necessitar parar-lo. «¿Què m’ha dit Luis? Mai faré públiques les converses amb l’‘staff’», va dir secament l’home que va guiar Espanya cap a Wembley.

Notícies relacionades

«M’agrada que Unai s’hagi posat la capa d’heroi. Ja va demostrar davant Croàcia de quina pasta està fet», va explicar el seleccionador. «No, no em considero un heroi», es va limitar a respondre el porter, elegit el millor del partit per la UEFA. «Jo li hauria donat el trofeu a Sommer, ha fet un partidàs», va dir com si ell mateix no hagués fet res transcendent. 

«Això no s’entrena, és el do que té cada un per a la tranquil·litat», va argumentar després en el to més simonià possible. Fred, serè, tranquil, apagada la «pujada» d’energia i alegria que va projectar a la gespa, aixecant fins i tot un també eufòric Luis Enrique. «Hi ha molts factors que no es poden entrenar, però treballar-lo suma perquè això et dona calma». I la calma d’Unai va portar Espanya a la semifinal de l’Eurocopa