Història de l’Eurocopa: 2012, Espanya va tancar el cercle guanyador amb una exhibició

  • La selecció espanyola es va convertir en l’únic país a guanyar un Mundial i dues Eurocopes consecutives en tot just quatre anys

  • Van passar per sobre d’Itàlia en la final més desigualada de la història amb un 4-0 fruit d’una superioritat futbolística abismal

Història de l’Eurocopa: 2012, Espanya va tancar el cercle guanyador amb una exhibició

SPORT

2
Es llegeix en minuts

Espanya va obrir el seu cicle triomfal quatre anys abans a Àustria davant Alemanya, va pujar al cim del futbol amb el Mundial de Sud-àfrica contra els Països Baixos i va aconseguir la ‘Triple Corona’ a Kíev el 2012 contra Itàlia. Primera vegada en la història que una selecció aconseguia aquesta fita.

Vicente del Bosque va mantenir el bloc que va aixecar la Copa del Món, però hi va introduir algunes novetats. Les principals novetats van ser als dos laterals amb l’entrada d’Arbeloa Jordi Alba. ‘La Roja’ va arribar a l’Eurocopa de Polònia i Ucraïna en plena ressaca dels enfrontaments d’alta tensió en les dues últimes temporades entre el Barça i el Reial Madrid, però van desplegar un joc més coral que mai.

Amb David Villa lesionat de gravetat al Mundial de Clubs amb el Barça, i Fernando Torres molt lluny del seu millor nivell, el principal dubte era en el davanter centre. Del Bosque va anar alternant durant el torneig la figura de Cesc Fàbregas com a ‘fals 9’, amb l’entrada del ‘Niño’ i fins i tot d’Álvaro Negredo  a les semifinals, on la sort dels penals va tornar a somriure a Espanya, aquesta vegada contra Portugal, amb Sergio Ramos emulant Panenka.

Abans, en la ronda de quarts Espanya havia eliminat França sense dificultats amb doblet de Xabi Alonso. En la final es tornaven a veure les cares amb Itàlia, després de l’empat a un entre els dos conjunts en la primera jornada de la fase de grups. El combinat italià, dirigit per Cesare Prandelli, es va desfer d’Anglaterra en els penals a quarts i d’Alemanya en les semifinals amb dos gols d’un estel·lar Mario Balotelli. El segon va arribar després d’una carrera a l’espai i un xut sec impossible per a Neuer, la celebració icònica sense samarreta del qual va quedar per al record.

Notícies relacionades

La final apuntava a un partit de tu a tu entre dues seleccions ‘top’ mundial. S’esperava un xoc igualat en què Espanya tindria més domini, però ningú podia imaginar la superioritat que es va presenciar durant els 90 minuts. Amb un equip ple de centrecampistes i amb Cesc de ‘fals 9’, ‘la Roja’ va amagar la pilota a Itàlia durant tot el partit i va assestar una golejada històrica als italians.

Silva va obrir la llauna, Alba va posar el segon a punt del descans, i Torres Mata van tancar la final en els últims minuts. La lesió de Motta en el minut 65, quan Prandelli ja havia fet els tres canvis, va sentenciar Itàlia. Espanya es va coronar a Kíev com la millor selecció de la història i l’única capaç de guanyar un Mundial i dues Eurocopes en un període de quatre anys. Un futbol irrepetible.