El terrible últim ball de Nadal

Alcaraz tindrà un camí més plàcid al debutar contra un rival de la prèvia

Djokovic, últim campió, arriba a París sense haver guanyat cap títol aquest any

El sorteig va deixar caure una bomba per a l’exnúmero u: el 14 vegades campió obrirà diumenge la 128a edició del Grand Slam contra l’alemany Alexander Zverev, recent guanyador del Masters 1000 de Roma i quart del món. 

El terrible últim ball de Nadal
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

La mà innocent de l’atleta campiona olímpica Marie-José Perec va protagonitzar la gran bomba en el sorteig de Roland Garros al treure ahir la bola d’Alexander Zverev com a parella de ball de Rafael Nadal en la primera ronda del torneig en què el 14 vegades campió va anunciar el seu comiat.

Si en algun moment Nadal i el seu entorn confiaven viure una nova proesa a la Philippe Chatrier, on l’exnúmero 1 va imposar la seva llei des que va guanyar el seu primer títol el 2005, ara es fa difícil creure en cap d’aquests miracles aconseguits durant dues dècades a la pista central francesa, que ha sigut com el pati de casa seva.

A les 12.00 hores de diumenge està previst que Nadal aparegui per obrir la 128a edició del torneig i enfrontar-se a un Zverev que arriba com a campió de Roma i número 4 mundial. L’última vegada que van jugar en aquest escenari, el tennista alemany va haver d’abandonar a les semifinals després de trencar-se el turmell.

Repte de màxim nivell

"Si hi ha un 0,01% de possibilitats, el vull explorar i ho vull intentar. Però si hi ha un 0,0, no. Prefereixo quedar-me amb tots els records", havia dit el de Manacor en una entrevista a France 2 abans d’arribar dilluns a París per preparar la missió més difícil de la seva extraordinària carrera.

Si Nadal tenia alguna esperança, després del sorteig, possiblement se li van esfumar tot i que al seu interior continuï creient en aquest 0,01% d’opcions per afrontar un repte en què haurà d’estar al màxim nivell, tant físicament com mental. Sap que ha arribat el moment. Toca jugar sense fre i sense xarxa. Tot o res. "A París, que sigui el que Déu vulgui. Allà serà el moment d’intentar-ho passi el que passi i em trenqui", va dir després de perdre a Barcelona davant De Miñaur .

Classificat el 276 del món, a una setmana de complir els 38 anys, amb només vuit partits jugats en terra des que, ja fa més de 500 dies, va conquerir en aquest mateix escenari el seu 14è Roland Garros el 2022, Nadal no sembla en condicions de plantar cara a un rival a qui ha guanyat en set de les deu vegades que s’han enfrontat abans. Un Zverev que, després de la seva última victòria al Foro Italico, s’ha guanyat una plaça en les apostes com a favorit per optar al torneig que es presenta més obert dels últims anys.

Buscant rodatge

Un Roland Garros en el qual el campió, Novak Djokovic, no està en el seu millor moment per a la defensa de la corona. El número 1 mundial arribarà a París sense guanyar cap títol aquest any i amb només 17 partits disputats des de principis del 2024 (12-5). A la gira europea de terra va ser eliminat en les semifinals de Montecarlo (davant Ruud) i en tercera ronda a Roma (Tabilo) i ha buscat en el torneig de Ginebra aquesta setmana un rodatge que li falta.

Tampoc Jannik Sinner, que va descavalcar Carlos Alcaraz de la segona plaça mundial, després de guanyar el seu primer Grand Slam a l’Open d’Austràlia i va encadenar una ratxa victoriosa amb títols a Rotterdam i Miami, es presenta millor, amb els dubtes per unes molèsties al maluc que el van obligar a retirar-se a quarts de final a Madrid i renunciar a Roma.

El moment de l’italià és una incògnita a Roland Garros igual com ho és per a Carlos Alcaraz, que torna a la competició després de ser baixa també a Roma per culpa de les molèsties a l’avantbraç dret que li han impedit jugar gairebé tota la gira europea de terra, renunciant a Montecarlo, Barcelona i jugant només tres partits a Madrid, on el va eliminar Andrey Rublev. El tennista rus, campió a la Caja Mágica, podria ser rival del murcià en uns teòrics quarts de final i abans de trobar-se amb Sinner a semifinals.

El sorteig d’Alcaraz

Notícies relacionades

El camí cap a la segona setmana d’Alcaraz en la lluita pel títol a Roland Garros, on l’any passat va caure a semifinals atrapat per les rampes davant Djokovic, començarà de manera més tranquil·la que la de Nadal, amb un primer rival de la fase prèvia, el britànic Jack Draper o un altre jugador de la prèvia en segona ronda i, després, ja rivals més complicats, com podrien ser el nord-americà Sebastian Korda (tercera ronda) i el també nord-americà Brian Shelton o el canadenc Felix Auger Aliassime (vuitens). Alcaraz només ha sumat aquest any el torneig d’Indian Wells, en què va eliminar Sinner a semifinals i va derrotar en la final el rus Daniïl Medvédev.

La llista de favorits s’hauria d’ampliar amb el mateix Medvédev, número 5 mundial, a qui la terra se li sol entravessar, però especialment tennistes en la segona línia que han tingut millors resultats a la gira de terra com Zverev, Casper Ruud, doble finalista de Roland Garros el 2022 i 2023, que va guanyar a Montecarlo o Stefanos Tsitsipas, també finalista a París el 2021, que va conquerir el títol a Barcelona.