L’UCO apunta que el ‘clan Rubiales’ va cobrar 530.000 euros en comissions
La Guàrdia Civil afirma que la trama de l’expresident de la RFEF es va embutxacar comissions pels contractes a la constructora de l’estadi de La Cartuja. L’exmandatari hauria creat amb el seu amic ‘Nene’ un entramat per canalitzar els diners.
Luis Rubiales, expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), va arribar ahir a Espanya procedent de la República Dominicana. Va ser detingut per agents de la Guàrdia Civil a la mateixa T1 de l’aeroport de Barajas, tot i que, després de negar-se a declarar, va ser posat en llibertat allà mateix a l’espera de la decisió de la jutge Delia Rodrigo, que l’investiga per presumptes contractacions irregulars durant el seu mandat.
Els últims passos en la investigació de la jutge Rodrigo contra Rubiales se centren en els negocis que aquest va emprendre juntament amb el seu amic i també exfutbolista Francisco Javier Martín Alcaide Nene, per les sospites de desviació de diners de la federació cap a una societat controlada per aquest últim, Dismatec, a través de la constructora Gruconsa. Els informes aportats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil apunten al presumpte cobrament de més de 530.000 euros en comissions per contractes adjudicats a Gruconsa durant quatre anys.
Es tracta de l’empresa escollida per la federació que va remodelar l’estadi de La Cartuja el 2020 i el 2021 i que té com a responsable a Andalusia és Ángel González Segura, detingut en l’operació que es va saldar el 20 de març en entrades i escorcolls tant a la seu federativa com en una desena de domicilis. El germà d’aquest directiu és Pedro González Segura, director jurídic de l’RFEF fins que va ser apartat arran del dispositiu policial.
Segons els informes de la Guàrdia Civil aportats al sumari a què ha tingut accés aquest diari, de l’examen de la documentació tributària aportada es dedueix una sospitosa "triangulació" de pagaments en el període 2019-2023 entre la federació, la constructora Gruconsa i una societat controlada per Nene (Dismatec) que haurien percebut pagaments periòdics d’aquesta, part dels quals haurien acabat en mans de l’expresident Rubiales. Els agents no han aconseguit acreditar que els pagaments a Dismatec obeeixin a uns treballs realment realitzats.
A més, analitzant les sortides monetàries dels comptes de Dismatec que va rebre els pagaments de la constructora, "s’ha pogut observar com els dies immediatament posteriors als ingressos", la societat va fer transferències "per imports lleugerament rebuts de la constructora" amb destí al bufet de Tomás González Cueto, home de confiança de Rubiales també imputat. D’aquesta forma, conclouen que el compte bancari de Dismatec hauria actuat com a pont per a la recepció per part de González Cueto Legal de diners procedents de Gruconsa "que tindrien un possible origen a l’RFEF".
Segons l’"aproximació global" portada a terme pels agents després d’analitzar les relacions econòmiques entre les tres entitats es dedueix que en els quatre anys investigats el total dels diners ingressats per Gruconsa procedents de la federació esportiva va pujar a 3.833.085 euros. "En contrapartida, l’import rebut per Dismatec de Gruconsa puja a 530.911 euros".
El primer pagament a un dels comptes bancaris de Dismatec es va realitzar el 9 de març del 2020, i des d’aquell moment els ingressos van tenir una periodicitat mensual i van ser d’idèntics imports en diferents trams temporals, cosa que fa pensar als investigadors que podrien tenir origen en uns suposats serveis prestats de manera periòdiques per Dismatec a Gruconsa. "Aquesta Unitat no ha aconseguit identificar de quins serveis podria tractar-se", diu l’informe. Fonts de la constructora assenyalen que Martín Alcaide era un dels seus comercials i els facturava per altres projectes i obres que els aconseguien i que no tenien a veure res amb contractes amb la federació.
Segons els investigadors, les contractacions amb Gruconsa van començar "poc temps després" del nomenament a l’RFEF de Rubiales, que era l’encarregat de "firmar tots els convenis" amb la Junta d’Andalusia dels quals s’han derivat algunes de les contractacions d’obres i serveis. Els investigadors vinculen totes aquestes actuacions a un càrrec creat per Rubiales, el de comissionat de control extern, que va encomanar al seu home de confiança i advocat extern de la federació Tomás González Cueto, també investigat.
Seria l’encarregat d’autoritzar aquelles despeses superiors a 30.000 euros en un primer moment, i a 10.000 euros posteriorment. Per això l’UCO li atribueix un paper rellevant per a la contractació de Gruconsa. De fet, el despatx de l’advocat CG Legal va experimentar un "increment considerable" en la facturació després de l’arribada de Rubiales a la presidència de la Federació.
En aquest marc, els informes de la Guàrdia Civil també han detectat pagaments presumptament procedents de Gruconsa a CG Legal, canalitzats a través de l’empresa de Nene, i els vinculen als contactes que el lletrat va tenir amb el directiu de Gruconsa a la zona sud.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- Holaluz arriba a un acord amb els fons Axon i Geroa
- Comerç exterior Brussel·les segueix endavant amb els aranzels al cotxe elèctric xinès
- Apunt Immobles per a tothom
- Sàhara Occidental Anul·lats els acords de pesca i agricultura entre el Marroc i la UE
- Política fiscal Hisenda aprovarà els nous impostos sobre la banca i les energètiques aquest any