L’etern somriure ha tornat

Fridolina Rolfö torna a disfrutar sobre la gespa després de mig any de baixa per una lesió al menisc del genoll dret. La defensa sueca ha viscut uns mesos durs en què fins i tot va necessitar l’ajuda de professionals per recuperar-se tant físicament com mentalment.

L’etern somriure ha tornat

LAIA BONALS

3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Impotència. De no poder avançar, de no saber què fer per resistir en un moment en què el terra tremola sota els teus peus. La frustració de voler tornar a ser una mateixa, tot i que les circumstàncies s’hi oposin. Quan la vida ho posa difícil, poc més queda que aguantar. Fridolina Rolfö s’embenava cada dia el genoll dret durant el Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda. Els mesos anteriors, amb la samarreta del Barça, va conviure amb el dolor. A finals d’abril del 2023 el seu menisc va dir prou. No obstant, ella va decidir no parar. Volia arribar a la final d’Eindhoven (on va acabar sent clau per guanyar la segona Champions) i disputar el Mundial. Ho va aconseguir, però després va haver de passar per quiròfan. Va tornar a jugar el 14 de març passat. Mig any de travessia per tornar a ser ella.

Per comprendre com és Rolfö, cal tenir en compte d’on ve. La sueca va néixer a Kungsbacka, una ciutat de la província de Halland, al sud-oest de Suècia, i allà va descobrir la pilota. Va iniciar la seva carrera en els clubs suecs Jitex BK i Linköpings F. C. El 2016 el Bayern de Múnic la va fitxar, i tres anys després ho va fer per l’etern rival, el Wolfsburg. Amb l’equip alemany va marcar el gol decisiu que va eliminar el Barça en les semifinals de la Champions del 2020. Es va coronar amb una Lliga i dues Copes a Alemanya abans d’aterrar a Barcelona.

Aterrar a Barcelona va ser un xoc. A més d’adaptar-se a un estil de joc diferent, el ritme de vida era molt diferent i era molt més lluny de la seva família. Li va costar un temps, però va acabar adaptant-se gràcies a la tenacitat i disciplina que va cultivar durant anys. Estava en el seu millor moment quan va arribar la lesió.

El 27 d’abril del 2023 va ser l’últim partit que va jugar sense molèsties. Des d’aleshores el menisc va començar a empipar i cada vegada el dolor era menys suportable. Va aguantar el que quedava de temporada, inclòs el Mundial, on va ser la líder de la selecció sueca, que es va emportar el bronze. Una vegada finalitzada la cita mundialista, es va operar del menisc del genoll dret el 8 de setembre.

"Com molts de vostès sabran, el meu genoll no ha estat gaire bé últimament. Ara ha arribat al punt en el qual he de sotmetre’m a cirurgia", va comunicar la jugadora a les xarxes socials. "M’hauria encantat haver començat la nova temporada amb el Barça i també jugar en la Nations League amb Suècia, però prometo que estaré asseguda a les grades/al sofà cridant tan fort com pugui recolzant els meus dos equips fins que pugui tornar al camp", va afegir.

Després de la lesió dins d’ella creixia el sentiment d’impotència. Però no només veia lluny tornar a posar-se les botes, sinó també caminar i desplaçar-se amb normalitat. Cada partit acudia al Johan amb les crosses i el seu millor somriure. La processó anava per dins. Va necessitar ajuda de professionals per recuperar-se tant físicament com mentalment.

La nova normalitat

Notícies relacionades

Fins passats tres mesos no va començar a entreveure el verd. No el trepitjava encara, però es passava hores al gimnàs. Allà, al costat d’Alexia Putellas, es va preparar per poder tornar. Va coincidir també amb altres lesionats de llarga durada de l’entitat, com Sergio Lozano, capità de l’equip de futbol sala, present en el Johan Cruyff el 14 de març del 2024. Rolfö esperava a la banda mentre s’ajustava la cua. Per fi. Quan va entrar en el minut 66 tots els fantasmes es van dissipar.

Tres setmanes després, Rolfö torna a ser la que era. No només perquè les molèsties han desaparegut i tornar a jugar sense dolor és la nova normalitat. Torna a ser determinant. Encadena 2 gols en 6 partits i avui torna la Champions en el Johan. Contra el Brann és el moment de sentenciar el pas a les semifinals. Aquesta cita ella ja no se la perdrà.