ELS ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROCOPA

Lewandowski també aniràa l’Eurocopa

Geòrgia es classifica per primer cop per a un gran torneig en els penals, el mateix procediment que va necessitar Polònia a Gal·les, i Ucraïna no falla en el seu exili.

JOAN doMÈNECH

2
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

Polònia, Geòrgia i Ucraïna van obtenir els seus bitllets per a la fase final de l’Eurocopa. En tres dramàtics partits, van desposseir d’aquesta idèntica il·lusió Gal·les, Grècia i Islàndia. Dues de les eliminatòries es van resoldre per penals i l’altra amb un gol en el minut 84.

Robert Lewandowski tornarà a Barcelona amb el cap ben alt i un somriure a la boca, de la mateixa manera que Viktor Tsygankov i Artem Dovbyk seran els éssers més feliços de Girona. Tots tres participaran en el campionat europeu. Lewandowski, als 35 anys, va obrir el camí del triomf al transformar el primer penal de la tanda. Gens havia destacat en els 120 minuts (0-0). L’altre il·lustre veterà, el meta Wojciech Szczesny (33) va fer les dues parades de la nit: la primera per desviar un fantàstic cop de cap de Kieffer Moore i la segona per aturar l’últim penal. Després de nou encerts pels llançadors, va parar el xut de Daniel James (5-4).

La nit més gran

Geòrgia va viure la nit més gran de la seva història futbolística, breu història, des de 1991. El país es va treure l’espina de la derrota el 2020 a casa contra Macedònia del Nord, que li va impedir participar en l’anterior edició de l’Eurocopa. Aquesta vegada anirà a Alemanya. No sense haver patit d’allò més, com és una tanda de penals. Amb molt poc futbol va haver de recórrer a la situació més dramàtica i definitiva. Aquell drama es va viure en silenci, amb l’estadi buit pel coronavirus. Ahir a la nit, hi va haver invasió de camp.

Contra el que sol ser habitual, la pròrroga va ser més vibrant que el partit (0-0). Els grecs van mirar d’anul·lar Kvaratskhelia a faltes, fins que el jugador del Nàpols es va retirar lesionat. Mamardashvili i el travesser van evitar que Grècia s’avancés, i Vlachodimos, el meta hel·lè, va frustrar dues vegades el gol local. Arribats al punt fatídic, Mamardhasvili va parar el primer penal i els dos equips en van xutar un fora. Quan Kvekveskiri va anotar el 4-2 i va marxar corrent al córner, es va desencadenar l’eufòria.

Ucraïna torna a remuntar

Una alegria enmig del drama de la guerra. Futbol per distreure de les calamitats. Els internacionals ucraïnesos van oferir una satisfacció als seus conciutadans amb la classificació. Patida classificació, necessitada de remuntar de nou un marcador advers. Igual que contra Bòsnia i Hercegovina, tot i que en aquesta ocasió era en terreny propi, si així es pot anomenar a l’estadi Tarczyński de Wroclaw.

Va marcar primer Aldbert Gudmundsson (m. 30), autor de tres gols contra Israel, però la maquinària ucraïnesa va reaccionar abans. A Yaremtxuk li van anul·lar un gol abans del descans, però després de la represa va igualar Tsygankov (m. 54). Serhí Rebrov, el seleccionador, va donar entrada a Dovbyk i Oleg Zíntxenko, i Ucraïna va començar a imposar-se en el camp per després fer-ho al marcador mitjançant un gol de Múdrik (2-1).