Rubiales va tenir via lliure a La Cartuja

La Junta d’Andalusia va atorgar 4,9 milions per reformar el camp i va delegar les obres en l’expresident per «urgència». L’RFEF es va ocupar de la supervisió tècnica de les adjudicacions i es va negar a fer públic el conveni amb l’empresa pública.

Rubiales va tenir via lliure a La Cartuja

CLARA CAMPOS ISABEL MORILLO

4
Es llegeix en minuts
CLARA CAMPOS / ISABEL MORILLO

La Junta d’Andalusia, a través de la llavors anomenada Conselleria d’Educació i Esports, va atorgar la primavera del 2021 una "subvenció excepcional" superior als 4,9 milions a la societat que gestiona l’Estadi de La Cartuja (ECSSA) amb la finalitat de portar a terme les obres necessàries per adequar la instal·lació i que s’hi pogués disputar els partits de l’Eurocopa 2020, la celebració de la qual es va retardar un any per la pandèmia.

No obstant, per la "pressa" dels terminis, el mateix dia que es va aprovar aquesta subvenció extraordinària, l’Estadi de La Cartuja, una societat de naturalesa pública, va encomanar els contractes a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Sobre aquests contractes ha estret el setge l’anomenat cas Supercopa, que investiga si hi va haver corrupció dins de la Federació de Luis Rubiales. Dins d’aquestes adjudicacions es troben les obres, investigades per la Guàrdia Civil i encarregades a l’empresa de construcció Gruconsa, que va remodelar part de l’estadi amb dues adjudicacions que sumaven 900.000 euros.

Ángel González Segura, germà del director jurídic de la RFEF, Pedro González Segura, era directiu de Gruconsa, una companyia especialitzada en instal·lacions esportives, quan aquesta va remodelar La Cartuja el 2020 i també de cara a l’Eurocopa. Els dos germans van ser detinguts dimecres després de l’operació de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil pel cas dels contractes de remodelació de l’estadi andalús.

Llibertat per a cinc detinguts

Pedro González Segura va quedar ahir en llibertat, tot i que va ser expedientat i apartat dels serveis jurídics de la federació. Dels set detinguts en l’operació, quatre més també van quedar en llibertat i avui passaran a disposició judicial Tomás González Cueto, assessor jurídic extern de l’RFEF i gran cervell de l’era Rubiales, i Ángel González Segura.

"Mitjançant Ordre de l’Excm. Senyor Conseller d’Educació i Esport de la Junta d’Andalusia s’atorga la subvenció excepcional de 4.956.000,00 euros, per al finançament d’obres d’adequació i adaptació de l’Estadi de La Cartuja de Sevilla i costos operacionals com a seu per a la celebració de diferents partits de la UEFA EURO 2020", consta en la documentació consultada per El Correo de Andalucía del grup Prensa Ibérica com aquest diari. El titular de la conselleria en aquells moments era Javier Imbroda.

Aquesta societat, "atesa la pressa per emprendre en el mínim termini de temps totes les actuacions", va plantejar aquell dia al seu consell d’administració la necessitat d’establir un conveni amb l’RFEF, "en la seva condició de representant de la UEFA", en matèria d’assistència tècnica, "a efectes d’assessorament en la contractació en expedients" vinculats a la realització de les obres.

De tot això es dedueix que va ser la Federació la que va decidir les empreses a contractar amb l’import destinat per la Junta a la societat de l’Estadi de La Cartuja. Aquest conveni entre la Federació i La Cartuja no es va fer públic, al·legant-se que era "altament confidencial". Transparència va exigir que es revelessin els termes d’aquest acord i Rubiales va recórrer aquesta decisió als tribunals el 2022.

La raó de la urgència, segons explica la mateixa empresa de l’estadi en les memòries justificatives per a la realització dels contractes per realitzar les obres, és que "hi ha actuacions que si es realitzessin d’acord amb els terminis del procediment ordinari no podrien executar-se abans de la celebració dels partits si bé, però, garantint, en la mesura del possible, els principis de publicitat, concurrència i igualtat".

Notícies relacionades

El 5 de maig del 2021 es va aprovar per part del consell d’administració portar a terme les obres amb càrrec al pressupost aprovat per la subvenció excepcional atorgada aquell dia. En la documentació oficial consta que Gruconsa va tenir un mes de termini per executar un pressupost de 809.543 euros. El conveni va entrar en vigor el 6 de maig i l’obra havia d’estar entregada "abans del 10 de juny". El primer partit de l’Eurocopa es va jugar a Sevilla el dia 14.

Ángel González Segura, d’altra banda, va assessorar la federació xinesa per construir la seva nova ciutat esportiva a Pequín, que no es va portar a terme per la pandèmia. Ho va fer, segons ha pogut saber El Periódico de España, en el marc d’un conveni de col·laboració entre l’RFEF i la federació asiàtica en què s’incloïen uns cicles de formació per inspirar els dissenyadors i que agafessin de model la Ciutat del Futbol de Las Rozas. Els acords es van produir un any després de l’arribada al càrrec de Rubiales, el juny del 2019. Segons han confirmat fonts de la Federació, un dels temes pels quals va preguntar dimecres l’UCO van ser aquests acords entre l’RFEF i la Xina.