Rècord a Barcelona del veterà Tadesse

L’atleta suís nascut a Eritrea, Abraham Tadesse, de 41 anys, es va imposar en la 45a edició de la Marató de Barcelona i ho va fer establint un nou rècord de la prova amb una marca de dues hores, cinc minuts i un segon (2.05.01). Va dedicar el triomf al fnat Kelvin Kiptum.

Rècord a Barcelona del veterà Tadesse

ALBERT GUASCH

2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

L’atleta suís nascut a Eritrea, Abraham Tadesse, es va imposar ahir en la 45a edició de la Marató de Barcelona i va establir un nou rècord de la prova amb una marca de dues hores, cinc minuts i un segon (2.05.01).

Tadesse, de 41 anys, va esprintar en l’últim tram per aconseguir el rècord de la carrera de Barcelona i trencar la cinta de l’Arc del Triomf cinc segons per sota de l’anterior plusmarca, obtinguda l’any passat per l’habitant de Bahrain Marius Kimutai (2.05.06). El veterà atleta es va agenollar al traspassar la línia de meta, feliç per la seva impressionant carrera, conclosa en solitari en els últims quilòmetres. Tadesse s’emportarà un premi de 30.000 dòlars (27.411 euros) pel rècord.

El vencedor, que també va depassar la seva millor marca personal (2.05.10, Berlín 2023), va trencar la carrera amb un canvi de ritme a partir del quilòmetre 30 que li va permetre traspassar la línia de meta en solitari.

Gest commovedor

L’atleta va explicar a la seva arribada que s’ha rescabalat de l’edició de l’any passat, en la qual es va posar malalt tres dies abans de la carrera, malgrat que va acabar en sisena posició. "M’he preparat molt bé i he evitat cometre els errors de l’any anterior. M’he trobat bé tota la carrera i he decidit escarrassar-m’hi en el tram final. Les condicions eren molt bones, tot i que feia una mica de vent al principi", va dir Tadesse, que va ressaltar que el traçat d’aquesta edició va ser més pla i més adaptable a les seves condicions. A l’estiu participarà en la marató dels Jocs Olímpics de París, en principi l’última abans de retirar-se. Un traçat amb bastants desnivells i que no li serà, per tant, tan favorable.

En les seves declaracions, va tenir un commovedor gest cap a Kelvin Kiptum, el maratonià que ostenta el rècord del món, mort en un accident de trànsit el mes passat. "Vull dedicar aquesta victòria a Kiptum. Quan m’he escapat i corria només he pensat en ell. Ha sigut una inspiració per a tots nosaltres", va comentar.

El podi masculí el va completar Collins Kipkurui amb un temps de 2.06.44 i Edmon Kipngetich, que va aturar el cronòmetre a dues hores, set minuts i 20 segons.

Els tres es van escapar a partir del quilòmetre 25, però el 30, quan la llebre va abandonar la carrera, Abraham Tadesse va apujar el ritme per obrir un marge de 16 segons sobre Kipngetich en el quilòmetre 35 i escapar-se poc després de Kipkurui.

Llançat en solitari, el suís va esprintar per creuar la línia de meta amb un temps final de 2.05.01, i així va establir un nou rècord personal i del Zurich Marató Barcelona.

Notícies relacionades

A prop del rècord femení

L’etíop Degitu Azimeraw, d’altra banda, es va imposar en la categoria femenina amb una marca de 2.19.52. Degitu es va quedar a només vuit segons del rècord de la prova. Li va faltar poc a l’etíop, que va esprintar a la recta de l’Arc del Triomf per mirar de fer també història. Preval, per tant, la marca aconseguida l’any passat pel seu compatriota Zeineba Yimer, amb un cronòmetre de 2.19.44. Les corredores Shuko Genemo (2.21.35) i Meseret Dinke (2.22.58) van completar un podi totalment etíop.