Apunt
Genètica del barcelonisme

La decisió irrevocable de Xavi Hernández de deixar la banqueta del Barça a final de temporada, però al seu torn lluitant pels dos títols que estan vius, ens situa en un escenari inèdit per al barcelonisme: com si estigués alhora dins i fora del club. Deslligant el seu futur dels resultats, Xavi ha guanyat distància i sobretot llibertat per dir el que pensa. Però he escrit "decisió irrevocable" i tots sabem que, si inesperadament es guanyés la Lliga, i ja no diguem la Champions, sortirien veus que li demanarien que repensés el seu futur. Reforçat, Xavi podria argumentar que en el futbol tot canvia i continuaria a la banqueta, tot i que també podria aprofitar-ho per trempar el dit –"aquí us quedeu"–, pensant sobretot en els periodistes que el qüestionen.
Mentre això no passi, des de l’interregne del seu estatus actual parla com un barcelonista més, sense pressions. Fa uns dies, abans de la golejada davant el Getafe, Xavi va expressar que l’entrenador que el substitueixi hauria de tenir l’ADN Barça, algú de la casa que conegui la idiosincràsia del club –com ell, vaja–. En el fons era una manera de validar el seu propi perfil, però alhora creava una paradoxa, perquè precisament en el seu cas el pensament màgic no ha funcionat del tot: un jugador que va marcar una època, més de la casa impossible, però precisament per això hipersensible a les crítiques.
Potser s’hauria de revisar el concepte de l’ADN Barça, quan es tracta de l’entrenador. Si ens remet a un estil de joc cruyffista, és evident que ha anat evolucionant i no tots els holandesos, com per exemple Van Gaal, tenen l’ADN Barça per nació interposada. Si ens referim als que ja han crescut en el Barça, penso en aquella frase de l’assagista Karl Kraus, que deia que la gent que et va veure créixer des de petit no creu en el talent natural, sinó que de manera inconscient et jutja i valora com aquell que eres de petit. Potser és millor no ofuscar-se i entendre que l’atzar meravellós que ens va portar de Cruyff al Pep Guardiola entrenador va ser sobretot això: un atzar irrepetible.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- La caixa de ressonància ¿Qui dimonis és Kiko Veneno?
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç