nova competició

Jon Rahm debuta al LIV, el torneig que posa preu al golf

El golfista espanyol s’estrena avui al circuit professional de l’Aràbia Saudita, que confia en ell per convertir-se en un espectacle de masses davant el PGA dels Estats Units

El campionat reparteix 23 milions d’euros per torneig i quatre més per a cada guanyador 

Jon Rahm debuta al LIV, el torneig que posa preu al golf

denís IsglEsias

3
Es llegeix en minuts
denís IsglEsias

El projecte de la Lliga Professional Saudita de futbol respon sobretot a una necessitat interna, però el LIV Golf neix fruit de trencar l’hegemonia d’Occident en un altre esport centenari. Per a això, els promotors del projecte, amb l’exgolfista australià Greg Norman al capdavant, han dissenyat un sistema que beneficia els jugadors: menys temps en els partits però millors premis. Mentre que el PGA Tour compta amb tornejos de quatre dies, distribuïts en quatre rondes i 72 forats, el LIV Golf aposta per un plantejament més curt: tres jornades de competició, tres rondes, 54 forats (com indica el seu nom en xifres romanes).

El calendari del LIV Golf és global i contempla 14 proves en països de tot el món, inclosa Espanya. No és un circuit saudita. De fet només un esdeveniment es disputa a l’Aràbia Saudita i cinc als Estats Units (un en un camp propietat de l’Organització Trump). La durada de tot el circuit és inferior als set mesos.

"No jugo per diners"

El debut de Jon Rahm es podrà seguir a Espanya a partir de les 19.15 (13.15 hora local) d’avui a través de Movistar+, plataforma amb què el LIV Golf ha firmat per al 2024 i el 2025. Com passa amb la majoria d’esdeveniments esportius que està organitzant l’Aràbia Saudita, els terminis s’estan aprofitant al màxim. L’equip de Jon Rahm, Legion XIII, va veure la llum dimarts passat. "Els diners són genials, però no jugo a golf per diners, sinó per amor al joc. Com a marit i pare, he d’aprofitar aquestes oportunitats. Però hi ha altres factors. Ser part d’un equip, ser-ne capità i liderar els meus companys és especial", va reivindicar Rahm, seguidor de l’Athletic Club de Bilbao, per això se sent identificat per la cultura d’equips.

El fitxatge estrella del LIV Golf va sumar Tyrrell Hatton, el seu escuder, gairebé a punt de començar la cita de Mèxic. El quartet el completen Kieran Vincent i Caleb Surratt. La lògica és semblant a la de les escuderies de F1 i cada una té una estratègia de marca pròpia. Malgrat que el nombre de proves del LIV Golf és menor als 40 tornejos que ofereix el PGA, la bossa de remuneracions és més gran. A més de Rahm, Sergio García capitaneja l’equip Fireballs, del qual formen part Eugenio Chacarra, David Puig i el mexicà Abraham Ancer.

Cada torneig parteix d’un import de 23 milions d’euros, uns 18 per a individuals i cinc per a equips. A això cal afegir quatre milions més que cada guanyador s’emporta del LIV Tour i una bossa especial en les proves de final de temporada.

Fuga de talents

Notícies relacionades

L’Aràbia Saudita ha anat guanyant el relat davant el PGA Tour nord-americà, que tenia l’hegemonia del golf mundial, després de l’adveniment de l’European Tour. Aquest va acabar perdent fins i tot el seu nom i, davant l’amenaça àrab, el PGA es va proposar absorbir-lo. De sobte, en el circuit nord-americà hi havia diners. Però ni amb les amenaces o sancions, considerades per Greg Norman, impulsor del LIV Golf, com a "antigolfistes i anticompetitives", han tapat la fuga de talents.

El mateix Rahm va experimentar el canvi de pensament més sonat, mitjançant un taló. Altres noms destacats van fer el mateix, com Brooks Koepka o Phil Mickelson. L’Aràbia Saudita no està disposada a ser un banc sense fons. Vol rendiment immediat i d’aquí que el jugador basc, número tres del món (el millor del LIV), tingui el paper d’ambaixador del torneig.