L’altre problema

El Barça es trenca: 17 de 22 jugadors s’han lesionat

Iñaki Peña, Oriol Romeu, Gündogan, l’únic titular, Fermín i Vitor Roque, que acaba d’arribar, són els que s’han deslliurat de la plaga de problemes físics

Cinc dels vuit lesionats al gener van haver de demanar el canvi a la primera meitat

Xavi culpa el «criminal» calendari i diu que la preparació física és adequada

El Barça es trenca: 17 de 22 jugadors s’han lesionat

MARCOS LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ja abans de començar la temporada hi havia un jugador lesionat al Barça. Íñigo Martínez, un dels nous fitxatges per a Xavi, va arribar de Bilbao amb una fasciïtis plantar que li va fer perdre les tres primeres jornades. I dimecres passat, quan Ferran Torres es va tirar a la gespa de Montjuïc agafant-se desolat la seva cama dreta es va completar aquest enverinat cercle que cada vegada es fa més gran.

El 77% de la plantilla blaugrana ha estat o està encara a la infermeria de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, convertit en un lloc d’incessant tràfec on ara mateix conviuen fins a nou jugadors, tot i que Íñigo Martínez té previst rebre avui mateix l’alta després d’encadenar dos problemes musculars en dos mesos.

Onze de 22 són musculars

Per aaquí, per aquests músculs tan fràgils, és per on es trenca sovint el Barça. Onze de les vint-i-dues lesions (o sigui, justament, el 50%) es deuen a aquesta debilitat, a la qual no troben resposta els preparadors físics. Ni tampoc els tècnics. La magnitud del problema s’adverteix quan 17 dels 22 futbolistes han tingut lesions. Només Iñaki Peña, Oriol Romeu, Gündogan, Fermín i Vitor Roque, que no porta ni un mes al club, han aconseguit no haver de posar-se en mans dels metges. I d’aquests cinc únicament l’excapità del Manchester City té la condició d’intocable per a Xavi, que considera que tot es deu a "un calendari criminal" que li ha fet, per exemple, disputar nou partits en aquests 28 agitats dies de gener en què no només ha perdut la Supercopa i la Copa sinó que pel camí han anat caient fins a vuit jugadors.

De Cancelo a Ferran Torres

A més, cinc d’aquestes lesions han arribat a la primera part. Ferran va demanar el canvi tot just iniciar-se el partit (al minut 4) contra l’Osasuna. João Cancelo, que va patir una distensió al genoll després d’un cop que va rebre quan disputava una pilota amb Perrone, només portava 11 minuts a Las Palmas. Íñigo Martínez reapareixia a Barbastre després d’estar sis partits de baixa per una lesió muscular. Amb prou feines va durar 10 minuts el central basc. Requeia i va haver de demanar el canvi. Balde, que es va trencar a San Mamés, tot just va resistir 23 minuts. I Raphinha, a la semifinal de la Supercopa, va ser qui més va aguantar, ja que va estar 42 minuts a la gespa. Era també la segona lesió muscular del brasiler en tres mesos.

Xavi afirma que aquesta plaga sense fi no es deu a una mala preparació física sinó que ho atribueix tot al calendari, que ha sigut devastador per al Barça. El tècnic blaugrana en té nou a la infermeria, tot i que avui l’abandonarà Íñigo Martínez. Ancelotti, amb un desgast similar, compta amb tan sols tres (Courtois, Militão i Alaba) i per idèntic i greu motiu: ruptura del lligament encreuat del genoll. Simeone està preocupat per les seves quatre baixes: Giménez, Azpilicueta, Lemar i Morata, tot i que confia a tenir el davanter aquest diumenge al Bernabéu.

Míchel mira el metge del Girona preguntant pels seus cinc lesionats: David López, Toni Villa (ruptura d’encreuats al genoll), Jastin, Joel Roca i Juanpe. I a Bilbao, Valverde es preocupa per cinc jugadors més: Lekue, Unai Gómez, Berenguer, Ruiz de Galarreta i Adu Ares. Ningú en té tants com Xavi, que confia plenament en Iván Torres, el preparador físic que es va portar de l’Al-Saad (Qatar) després que hagués treballat prèviament a la selecció olímpica de Bahrain, després va marxar a Xipre amb l’AEK de Larnaca i l’Apoel de Nicòsia. Més tard va recalar a Leeds, sempre exercint aquesta funció tenint en aquests tres clubs Thomas Christiansen, l’exjugador del Barça, com a entrenador principal.

Fins que li va trucar Xavi per anar-se’n a Doha, penúltima escala abans d’arribar a Barcelona. El tècnic recorda sempre que el seu equip té el vigor físic per remuntar partits en els trams finals, per la qual cosa no veu allà el problema. "Ho atribueixo al calendari", va insistir Xavi després de la soferta victòria sobre l’Osasuna lamentant la ruptura muscular de Ferran Torres, que estarà, almenys, un mes de baixa.

El retorn de Pruna

Notícies relacionades

Però no hi ha en aquest negre gener esportiu precedents a Espanya ni tampoc a Europa d’infermeries tan plenes com la del Barça. Al Manchester City, Guardiola, que ha recuperat De Bruyne i Haaland, va arribar a tenir fins a sis jugadors lesionats el desembre passat. Klopp, ara al Liverpool, també té idèntica xifra: sis baixes. Arteta, a l’Arsenal, només en compta tres. "De lesions sempre n’hi haurà, sempre", va dir Xavi intentant mitigar la dimensió del problema. A la seva arribada a Barcelona (novembre del 2021), el tècnic va reorganitzar tot l’staff mèdic –es va portar de Dubai el doctor Ricard Pruna, que havia estat al Barça de 1995 a 2020– i va renovar el grup de fisioterapeutes que cuiden la plantilla.

Però les lesions no s’han aturat. I menys al gener. "Hem jugat nou partits en 28 dies i amb molts viatges perquè la majoria eren fora. És normal, tenim una plantilla curta. Són moltes circumstàncies que fan que aquest mes hi hagi més lesions que en els altres", va sentenciar Xavi.