L’ESCÀNDOL del bernabéu

Laporta qualifica de "vergonya" les ajudes arbitrals al Madrid

El Comitè Tècnic d’Àrbitres obre una investigació per esbrinar com s’han filtrat àudios en què Hernández Hernández, el col·legiat del VAR, va obviar una possible agressió de Vinícius a Pozo

Laporta qualifica de "vergonya" les ajudes arbitrals al Madrid

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça treu foc pels queixals, indignat com està per les ajudes arbitrals al Madrid, resumides en les tres decisions a favor que va modificar Hernández Hernández, l’àrbitre del VAR, corregint la decisió inicial del col·legiat Hernández Maeso en el xoc amb l’Almeria. "Allò del Bernabéu va ser una vergonya", va denunciar ahir Joan Laporta, el president, unint-se així a les queixes ja expressades per Xavi, el tècnic, que va dir: "Veig difícil guanyar la Lliga perquè, com ja vaig dir a Getafe, vaig veure coses que no em quadraven".

Laporta va anar encara més enllà que el seu entrenador perquè va revelar, sense citar en cap moment el Madrid, ni de forma directa o indirecta, que hi ha "pressions" que estan erosionant la credibilitat dels àrbitres. "Penso que el col·lectiu arbitral ha de donar una resposta a una sèrie de pressions que s’estan produint durant tota la temporada", va remarcar el dirigent a la gala organitzada pel diari Mundo Deportivo. El Barça n’està tip d’aquestes pressions i dels errors dels col·legiats que afavoreixen el Madrid.

"Abandonament de funcions"

En un breu discurs, que no va durar ni tres minuts, Laporta va expressar l’enorme preocupació que es viu al club blaugrana davant la reiteració de les pressions. "Si no donen resposta –va dir interpel·lant, aquí sí de manera directa, el col·lectiu arbitral– ens deixen molt inquiets perquè entenc que hi ha un abandonament de funcions", va remarcar el president del Barça, precisant que "era una jornada per retallar punts, però per decisions arbitrals i un rearbitratge del VAR no s’ha produït", va dir.

Mentrestant, ahir es va filtrar l’àudio de la conversa que van mantenir Hernández Maeso i Hernández Hernández en els moments posteriors a la jugada en la qual Vinícius es treu de sobre Pozo, el jugador de l’Almeria. Va passar en el minut 86 i amb 2-2 al marcador. Una jugada en la qual els jugadors de l’Almeria demanaven vermella per al madridista per agressió. La xerrada va ser revelada pel periodista Gerard Romero al seu canal de Twitch i hi queda clar que a Hernández Hernández, àrbitre a càrrec del VAR, no li sembla una acció revisable per expulsar el madridista i, per tant, no envia Hernández Maeso al monitor. Una cosa que, a més, provoca que no es facin públics els àudios d’aquesta jugada.

"Forcejament de tots dos"

En el mateix àudio se sent el següent: "Possible falta en atac. Vull veure-la, una miqueta més enrere… Bufff, vull veure-la en el curt, ¡eh!", afirma Hernández Hernández. "Per mi res. Forcejament dels dos, es queixa de la cara", replica Hernández Maeso des de la gespa a Hernández Hernández, que sí que va intervenir en tres accions més del videoarbitratge. I segueix el canari parlant des del VAR de l’acció de Vinícius: "Sí, quan se’l treu, amb el braç. Al bracejar el colpeja, se’l treu del mig i el colpeja a la cara, ¿d’acord?". I finalitza, donant la revisió per acabada: "Anem al viu". Per tant, no entén que sigui agressió i no envia ni tan sols Hernández Maeso al monitor perquè revisi l’acció i tingui més elements de judici.

Filtració inèdita

Notícies relacionades

El Comitè Tècnic d’Àrbitres ha obert una investigació després de confirmar la veracitat de l’àudio. "L’àudio efectivament és del partit Reial Madrid-Almeria. El CTA ja ha obert una investigació per determinar com ha pogut sortir públicament sense ser una revisió al monitor", argumenten des del comitè arbitral. Aquest és el primer cas de filtració d’un àudio de la sala VOR que no s’hauria d’haver fet públic al no acudir l’àrbitre al monitor al terreny de joc. No s’havia donat abans en cap competició organitzada per la FIFAni tampoc per la UEFA.

En aquest sentit, l’excol·legiat internacional Iturralde González, actual comentarista arbitral de la cadena SER, va revelar ahir on es va produir aquesta insòlita fuga d’informació en el CTE. "Els àudios dels partits es preparen i s’envien a la federació en una llista de reproducció on són penjats. ¿Què va passar?", es va preguntar Iturralde ahir en el programa Carrusel Deportivo. "Quan tu envies una llista a Youtube es pot reproduir al moment. Però això la federació no ho sabia quan ho envia abans de les onze de la nit, que es podien descarregar de forma automàtica. És un error de la federació que ho va penjar allà", va dir.

Temes:

Joan Laporta