L’entrenador amb el millor contracte de l’NBA

Erik Spoelstra ha acordat amb els Miami Heat un contracte de 120 milions per vuit temporades, el més lucratiu per a un preparador de la Lliga nord-americana. Si el completa, seran 24 cursos en total al capdavant de la franquícia, una bogeria en l’esport professional.

L’entrenador amb el millor contracte de l’NBA

ALBERT GUASCH

2
Es llegeix en minuts
ALBERT GUASCH

"¡Et mereixes cada centau d’aquest contracte! Enhorabona, Spo". Lebron James, que va conquistar dos dels seus quatre anells de l’NBA amb els Miami Heat, va reaccionar d’aquesta festiva manera al llegir que Erik Spoelstra, anomenat coach Spo, s’ha convertit en l’entrenador amb el contracte més suculent de la lliga nord-americana.

La franquícia de Miami li ha atorgat 120 milions de dòlars per a les pròximes vuit temporades (atenció als diners i atenció a la durada de l’acord). Surt a 15 milions per campanya. Si es mira anualment, encara el supera Gregg Poppovich, dels San Antonio Spurs, que s’emporta 19 quilos per any. Però en global, el contracte de Spoelstra figura en la cúspide.

El primer estatunidenc-asiàtic

Segurament no té el nom d’altres tècnics, no és una marca mundialment reconeixible com el president dels Heat, Pat Riley, que el va designar com el seu successor quan es va apartar de la direcció de l’equip el 2008. Sí, porta ja 16 temporades com a primer entrenador del Miami. I si compleix les vuit campanyes del nou contracte, arribarà a les 24, una bogeria en l’agitat món de les banquetes.

Spoelstra, de 53 anys, va néixer als EUA i va créixer entre Buffalo i Portland, de pare nord-americà i mare filipina. Per això en totes les seves biografies es destaca que és el primer entrenador estatunidenc-asiàtic de les quatre grans lligues de l’esport made in USA.

En els 16 anys com a cap del Miami ha aconseguit dos títols de l’NBA (amb Lebron James a la seva vora, a més de Chris Bosh i Dwyane Wade, un trident d’època) i ha aconseguit sis vegades la final, l’última la temporada passada.

Però sorprèn de la seva biografia que no ha conegut cap altra franquícia que els Heat, on va començar el 1995, amb 25 anys, com a coordinador de vídeo, després va passar a assistent de scouting, va continuar com a director de scouting i va continuar com a ajudant d’entrenador, al costat de Riley. Fins que el va reemplaçar. Un Heat de cap a peus. Fins i tot es va casar amb una animadora de l’entitat, amb la qual va tenir dos fills i de la qual es va divorciar fa uns mesos.

Reflecteix aquesta longevitat una manera de fer dels Miami Heat que lidera Pat Riley, pacient en els mals moments. Spoelstra no va obtenir des del principi el favor de les estrelles que ara el feliciten. Va tenir les seves friccions amb Lebron i Bosh en la primera temporada del trident.

Cèlebre va ser un xoc espatlla contra espatlla d’aparença involuntària, en vista de tots, el 2012, amb Lebron, quan les enraonies d’una relació tensa corrien per l’NBA. Eren temps de resultats mediocres, però l’equip es va anar greixant i les victòries fan amics.

Notícies relacionades

Avui el prestigi de Spoelstra és inqüestionable. En una enquesta abans de començar aquest curs entre els general managers de la lliga, va guanyar en gairebé totes les categories: millor entrenador, millor motivador, millor entrenador defensiu i el millor fent ajustos durant els partits.

"És un home que va néixer per entrenar", va dir sobre ell Riley en una ocasió. Com a jugador no va aconseguir fer carrera però com a entrenador ja és dels grans. A més, molt ben pagat.