Els nusos que ha de desfer Xavi durant el 2024

El tècnic va tancar el 2023 amb la bronca més gran que hagi clavat mai als seus jugadors en el descans del Barça-Almeria. I ara, acabat de començar el 2024, necessita trobar les senyes d’identitat per revitalitzar un equip que ha traçat un rendiment irregular i desconcertant. No hi ha marge per a l’error

Els nusos que ha de desfer Xavi durant el 2024

MARCOS LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Arriba el gener, amb gairebé tot en joc, excepte la Champions, que es reserva per al febrer i el març. Arriba el gener per al Barça, amb 9 partits en tot just 27 dies en el millor dels casos, obligat Xavi a trobar respostes urgents a problemes que han anat minant la solvència de l’equip. Problemes estructurals per no perdre’s en la ruta d’un mes endimoniat, en què es juga mantenir les opcions de perseguir el Madrid i el Girona en la Lliga, a més d’aspirar al títol de Copa i mantenir a l’Aràa Saudita la corona de la Supercopa que va conquistar ara fa un any.

Xavi té una arma més per a l’atac, amb l’arribada de Vitor Roque, el brasiler, que ha d’aportar gol, però perd ara Marcos Alonso, que s’haurà d’operar aquesta setmana dels seus problemes lumbars. Tot i que l’exjugador del Chelsea és una peça marginal, de les menys utilitzades pel tècnic.

Rescatar la solvència defensiva perduda.

El Barça va acabar el 2023 sent transparent, encaixant més gols que mai. Fins a 10 va rebre Iñaki Peña en els quatre últims partits retratant la profunda disfunció que no només afecta els quatre jugadors del darrere i la porteria sinó l’estructura de l’equip. El Girona (4), l’Anvers (3), València (1) i el l’Almeria (2) van burxar en aquesta ferida que sagna tan abundantment que requereix la intervenció de l’entrenador. Xavi ha modificat aquesta línia, com queda clar en el paper que ha jugat Cancelo: primer va venir per jugar de lateral dret, després va quedar ancorat a la banda esquerra. I ara torna al seu lloc natural. Iñigo Martínez s’havia convertit en fix com a central esquerrà i la seva baixa per lesió va perjudicar tot l’entramat perquè ni Koundé ni Christensen han donat fiabilitat al costat d’un Araujo més apagat que de costum. Per aquí se li han escapat massa punts, condicionats, com recorda el tècnic, a "errors individuals".

Trobar el patró tàctic adequat.

Xavi ha provat de tot. Però no troba encara la idea tàctica fiable. Fa un any, i després de la derrota al Bernabéu, va abandonar els extrems (llavors eren Raphinha i Dembélé) i es va entregar al Barça dels quatre migcampistes, amb Gavi a la banda esquerra. Va ser una fórmula creativa, ideada pel tècnic. Va ser la fórmula de l’èxit. Però en aquest curs, i malgrat que l’ha provat amb tota mena de jugadors (Balde a l’inici, Gavi, abans de la seva greu lesió, Fermín fins i tot, Ferran Torres i, sobretot, João Félix), no s’ha ajustat tan bé com abans. I l’adeu de Busquets es va pal·liar al principi amb un bon rendiment d’Oriol Romeu, però ha desaparegut: només ha sigut titular una vegada en els últims sis partits. A més, Xavi ha perdut Gavi i no té al camp Pedri, que entra i surt de la infermeria. L’interior canari amb prou feines suma 768 minuts dels 2.160 possibles. O sigui, el 35%.

Reconnectar Lewandowski i tutelar l’aterratge de Vitor Roque.

El Barça està barallat amb el gol. No és una cosa nova. A Xavi se li ha sentit dir des de fa setmanes i mesos una sentència que reflecteix la seva inquietud. "Ens ha faltat efectivitat", afirma, una vegada i una altra, el tècnic, lamentant la poca punteria d’un equip que produeix molt, però encerta poc. Aquest problema es veu agreujat perquè Lewandowski, el far ofensiu del conjunt, s’ha apagat.

És obligatori per a Xavi que el polonès reconnecti amb el joc de l’equip. I urgent que la seva química amb Vitor Roque, el jove 9 (18 anys) que ha arribat aquest hivern del Brasil, tingui un ancoratge immediat al Barça. João Félix porta 3 gols en la Lliga;Raphinha, 3 més. I Lewandowski només ha anotat 8 gols en les 16 jornades que ha jugat. Fa un any el polonès sumava 13 gols en 15 jornades. Amb aquest descens s’explica gairebé tot el que li passa al Barça.

Activar una reacció urgent per lluitar pels 4 títols.

"Som vius", afirma Xavi. I té raó. El Barça és viu en "les quatre competicions", com recorda el seu tècnic per injectar optimisme en un entorn que ha anat perdent confiança mentre l’equip anava decaient en el seu joc. Tot i que dues d’aquestes competicions (Copa i Supercopa) arrenquen aquest complicat gener.

Notícies relacionades

El Barça està lluny en la Lliga (a 7 punts del Madrid i el Girona), però viu. I és més viu encara a Europa, on sí que disputarà els vuitens de final de la Champions contra un Nàpols desconcertant, que ja no és el que va ser: campió de l’scudetto, pel que està explorant el mercat a la recerca de reforços per revitalitzar l’ensopit grup de Walter Mazzarri.

Després de la bronca contra l’Almeria ("la primera part és inacceptable, ha faltat ànima", va assenyalar Xavi), el Barça comença aquest complex gener amb tot per guanyar. Però obligat primer a trobar les senyes d’identitat per aconseguir una ràpida i encertada reconstrucció.

Temes:

Gavi Girona