El retorn més difícil de Nadal

L’exnúmero 1, ara el 672è del món, torna al circuit competint a Brisbane gairebé un any després, amb el record d’haver superat amb èxit les baixes més llargues de la seva carrera

El retorn més difícil de Nadal

JAUME PUJOL-GALCERAN

3
Es llegeix en minuts
JAUME PUJOL-GALCERAN

A la central del Queensland Tennis Center (Brisbane). Aquest dimarts, 2 de gener del 2024 (Eurosport i Movistar+), Rafael Nadal posarà fi a l’aturada més llarga de la seva carrera per jugar el partit número 1.289 al circuit. Gairebé un any després de jugar per últim cop, a la segona ronda de l’Open d’Austràlia (18 de gener del 2023), tornarà a trepitjar una pista per enfrontar-se a un jugador de la fase prèvia. Abans, diumenge, el balear haurà jugat un partit de dobles amb el seu amic i ara entrenador Marc López contra els australians Max Purcell i Jordan Thompson.

El campió de 22 Grand Slams torna disposat a competir al màxim nivell en la que pot ser la seva última temporada, després de la lesió al psoes i operar-se del maluc. El seu retorn serà el més complicat de tots . L’absència ha fet caure Nadal fins al lloc 672è mundial. En aquest temps l’exnúmero 1 mundial, de 37 anys, ha tingut altres llargues baixes de les quals ha renascut.

2005: quatre mesos

Una micro necrosi a l’escafoide del peu esquerre (síndrome de Müller-Weiss) li va fer témer pel final de la carrera. Va estar quatre mesos de baixa tement el pitjor fins que amb el seu inseparable metge Ángel Ruiz-Cotorro van trobar la solució amb unes plantilles. Va reaparèixer el febrer del 2006 a Marsella, on va arribar a semifinals. Després guanyaria a Dubai contra Federer i va rematar una temporada amb quatre tornejos més a la gira de terra: Montecarlo, Barcelona, Roma i el seu segon Roland Garros.

2009: tres mesos

Una tendinitis als genolls li va amargar un any que va començar guanyant l’Open d’Austràlia i on va patir la seva primera derrota a Roland Garros a vuitens contra Soderling. Es va perdre Wimbledon i no va reaparèixer fins al Masters 1.000 del Canadà a l’agost per arribar a les semifinals de l’US Open, on es va fer una ruptura abdominal i va caure contra Del Potro.

2012: set mesos

Es va trencar un tendó del genoll esquerre, cosa que el va obligar a renunciar als Jocs de Londres i la resta de la temporada. No reapareixeria fins a l’any següent a Viña del Mar, on va arribar a la final. Va guanyar els tornejos de São Paulo, Acapulco, Indian Wells, Barcelona, Madrid , Roma i Roland Garros.

2014: tres mesos

Es va lesionar a l’esquena a la final de l’Open d’Austràlia que va perdre contra Wawrinka. Va parar tres mesos després de caure a Wimbledon (contra Kyrgios) per reaparèixer a l’octubre a Pequín i renunciar a jugar les ATP Finals. El 2015 va arrossegar molèsties físiques als canells en una temporada en què no va guanyar cap torneig de la gira de terra, i va caure a les semifinals de Roland Garros contra Djokovic.

2018: cinc mesos

Una lesió abdominal contra Cilic a Austràlia va obrir una temporada de lesions que va continuar amb una tendinitis i problemes al psoes ilíac i el quàdriceps dret. Malgrat tots aquests problemes va guanyar a Roland Garros i va ser semifinalista a Wimbledon i l’US Open, quan es va retirar contra Del Potro, en l’últim partit de l’any que jugaria per una lesió al genoll dret. Va reaparèixer el 2019 per jugar la final d’Austràlia que va perdre contra Novak Djokovic.

2021: set mesos

La lesió a l’escafoide del peu esquerre el va estar martiritzant en un temporada en què després de perdre a quarts a Austràlia contra Tsitsipas va renunciar a jugar a Indian Wells i Miami per reaparèixer a Montecarlo, guanyar els tornejos de Barcelona i Roma i caure en semifinals de Roland Garros contra Djokovic. Es va perdre Wimbledon, els Jocs de Tòquio i va estar fora de combat fins a final de temporada.

Notícies relacionades

Va reaparèixer el 2022 per guanyar el torneig de Melbourne i seguidament el seu segon Open d’Austràlia contra Medvédev. Nadal va encadenar 21 victòries consecutives fins a perdre la final d’Indian Wells contra Taylor Fritz, després de lesionar-se a les costelles en semifinals contra Alcaraz. Va retornar per mossegar el seu 22è Grand Slam a Roland Garros.

Després de l’última baixa (més d’11 mesos) en la temporada passada, en què només va jugar quatre partits i es va quedar sense guanyar un títol per primer cop des del 2004, afronta el retorn més complicat de tota la carrera.

Temes:

Rafa Nadal