La UE dona ales a la Superlliga

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea sentencia que la UEFA va abusar de la seva posició i que, sense marc normatiu, no poden ser sancionats els clubs i jugadors que disputin competicions diferents de les organitzades en l’àmbit federatiu

La UE dona ales a la Superlliga

SERGIO R. VIÑAS

3
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar ahir que la FIFA i la UEFA han exercit un abús de la seva posició dominant al bloquejar el naixement de la Superlliga mitjançant l’amenaça de sancions als clubs i els jugadors que hi participessin. Una victòria als punts per a la Superlliga, que reneix com a projecte viable en el futur després de dos anys, i una derrota per al futbol federat tradicional, que perd de facto el monopoli sobre l’organització de tornejos internacions de clubs. Tot i que, de moment, la Champions i les Lligues nacionals no es veuen amenaçades a curt termini. Entre altres coses, perquè tots els actors del futbol que rebutjaven la Superlliga fins ahir ho van continuar fent després de conèixer-se la sentència del TJUE.

La sentència contradiu l’opinió de l’advocat general de la Unió Europea, Anasthasios Rantos, expressada en el seu informe de fa un any i dona ales a la futura creació de la competició impulsada per Florentino Pérez, al reconèixer la possibilitat de la cohabitació de competicions de la UEFA i privades sense que els clubs i els jugadors que hi participen puguin ser automàticament sancionats per això.

Ara bé, la Superlliga no passa a ser una realitat. Ni de bon tros. El core de la sentència feta pública ahir consisteix a realçar que la UEFA i la FIFA no poden vetar competicions de tercers a caprici, sinó que han d’elaborar un marc normatiu que reguli els requisits per a l’autorització d’aquestes competicions. I que aquests han "de garantir un caràcter transparent, objectiu, no discriminatori i proporcionat". Una invitació al diàleg destinada a convertir-se en una pugna llarga i duríssima als tribunals.

En certa mesura, el futbol federat continua tenint la paella pel mànec, però la Superlliga va guanyar ahir perquè va renéixer de les seves cendres, tot i que per poder veure la llum haurà de recórrer un llarg camí judicial. La UEFA i la FIFA podran instaurar les seves pròpies normes per autoritzar superlligues que competeixin contra les seves pròpies competicions, però els tribunals tindran l’última paraula.

La UEFA i la FIFA basaven la seva defensa en l’especial protecció a l’esport, com a activitat física i social, que realitzen les normatives europees. El TJUE, no obstant, posa el focus en el component econòmic de l’activitat.

"Quan una empresa en posició dominant té la facultat de determinar en quines condicions poden entrar al mercat empreses potencialment competidores, aquesta facultat, tenint en compte el risc de conflicte d’interessos que genera, ha d’anar acompanyada de criteris que permetin garantir el seu caràcter transparent, objectiu, no discriminatori i proporcionat. Doncs bé, les facultats de la FIFA i de la UEFA no estan subjectes a cap criteri d’aquesta naturalesa. La FIFA i la UEFA estan abusant de la seva posició dominant", diu la sentència.

Autorització

El TJUE adverteix, no obstant, que la sentència (que és vinculant i contra la qual no es pot presentar recurs) no significa necessàriament que la Superlliga hagi de ser autoritzada, ja que no era aquest l’objectiu del litigi elevat al tribunal. Aquest insta la UEFA i la FIFA a incorporar al seu marc normatiu procediments que permetin a tercers organitzar competicions privades fora de l’àmbit federatiu. Una invitació que fa preveure llargs anys de conflictes judicials.

Notícies relacionades

Després de l’anunci del llançament de la Superlliga, pràcticament totes les institucions del futbol europeu es van posicionar radicalment en contra, així com la majoria dels Governs continentals, entre els quals l’espanyol. A més de la UEFA i la FIFA, implicades directament en el cas com a demandades, LaLiga i la RFEF també han mostrat el seu rebuig frontal del projecte impulsat per Florentino Pérez.

Ara, el cas tornarà al Jutjat Mercantil número 17 de Madrid, la titular del qual, Sofía Gil García haurà de continuar amb la instrucció del cas a partir de l’informe vinculant emès aquest dijous pel TJUE. La partida continua.