Totes les respostes de la LIV Golf

El món del golf viu convulsionat per la irrupció dels diners saudites, que a poc a poc s’han anat emportant les grans estrelles del circuit. Mentrestant, les negociacions continuen obertes per buscar una solució que beneficiï a tothom. Com sempre, els diners poden ser la clau.

Totes les respostes  de la LIV Golf
2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La lliga LIV Golf, coneguda com la Superlliga, és un circuit creat pel Fons d’Inversió Pública de l’Aràbia Saudita (PIF). És un dels tres circuits de golf, juntament amb el PGA Tour (americà) i el DP World Tour (el PGA European Tour). El seu controvertit naixement va provocar el rebuig d’aquestes dues últimes organitzacions, de manera que exclouen els jugadors que participen en l’anomenada Superlliga. Per exemple, se’ls considera no elegibles per a la Ryder Cup. Amb tot, s’han iniciat converses per a una entesa entre els tres circuits.

Juguen en aquest circuit tots els jugadors que han acceptat les fabuloses ofertes multimilionàries del fons saudita, que va sortir a buscar els grans noms del golf per iniciar la competició. Com la que ha convençut Jon Rahm (550 milions), reticent i esquiu al nou circuit fins que va canviar d’opinió. Tiger Woods va rebutjar 700 milions. Sí que van acceptar Phil Mickelson (200 milions), Sergio García, Dustin Johnson, Ian Poulter, Brooks Koepka i Cameron Smith. El conseller delegat de LIV Golf és la llegenda Greg Norman, que els va anar convencent amb el talonari a la mà.

¿Com funciona la Superlliga?

La temporada 2024 consta de 12 tornejos entre el febrer i l’agost, més el campionat individual i el d’equips a partir del setembre que encara no té data ni ubicació. En cada torneig participen 48 jugadors i es disputen tres rondes (54 forats), no quatre (72) ni tampoc hi ha tall. La borsa de cada torneig és de 25 milions de dòlars, dels quals 4 són per al vencedor. Els jugadors competeixen individualment i per equips a cada camp.

Els tornejos es disputen per tot el món, no tenen l’únic àmbit del golf Pèrsic. Els 14 programats per al 2024 començaran a Mayakoba (Mèxic), del 2 al 4 de febrer. N’hi haurà cinc als EUA i a l’Aràbia Saudita, Hong Kong, Adelaida (Austràlia), Singapur, Anglaterra i Espanya: del 12 al 14 de juliol es disputarà a Valderrama (Cadis). Els dos últims seran el campionat individual i per equips. Rahm serà capità del seu propi equip.

¿Per què es va crear?

Notícies relacionades

La iniciativa no deixa de ser un exemple més de l’sportswashing, el rentat d’imatge a través de l’esport amb què pretenen blanquejar-se les dictadures del golf Pèrsico mitjançant grans competicions. L’Eurolliga de bàsquet està estudiant la seva expansió a Dubai amb la creació d’un equip. Els diners sobren, procedeixi de Qatar, els Emirats Àrabs, Dubai o l’Aràbia Saudita, i compren qualsevol tipus de voluntat i esport, es ja es tracti de futbol, atletisme, motor o golf.

Ideat el 2021, va començar a funcionar el 2022. Norman garantia milionaris contractes anuals independentment dels resultats. Serveixi com a exemple que Dustin Johnson (107 milions de dòlars) i Phil Mickelson (106) van figurar entre els 10 esportistes més ben pagats del planeta. El juny passat van començar les converses entre els executius dels tres circuits per trobar un punt d’acord de cara a una futura fusió de calendaris i l’anul·lació de sancions. El LIV Golf no ha aconseguit l’exposició mediàtica que perseguia i la PGA, tant l’americana com l’europea, perdran més jugadors per l’imbatible múscul econòmic saudita. Si Rahm, el número 3 mundial, que va assegurar que no jugava a golf per diners, ha acabat sucumbint...