ESTADI LLUÍS COMPANYS, AVUI, 18.45 H.

Sis jugadors de menys de 20 anys al Barça per batre el Xakhtar a la Champions

Sis jugadors de menys de 20 anys al Barça per batre el Xakhtar a la Champions

Alejandro García / Efe

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb els mateixos jugadors (menys un) amb qui va batre l’Athletic el Barça afronta el tercer duel de la Champions amb el Xakhtar Donetsk, un partit que encarrilaria el trajecte europeu, a més d’endolcir l’espera de la cita amb el Madrid. Amb els mateixos menys Gavi, sancionat després de veure dues grogues en dues jornades.

La precarietat d’efectius erosiona la preparació del clàssic. Xavi no pot repartir descansos per garantir la màxima capacitat física dels seus homes per dissabte. Només té 12 jugadors de camp del primer equip. Vuit joves completen la llista, dels quals sis tenen menys de 20 anys: Lamine Yamal i Pau Cubarsí en tenen 16, Marc Guiu i Héctor Fort en tenen 17 i Ander Astralaga i Aleix Garrido en tenen 19. Alejandro Balde, Fermín López i Marc Casadó ja han complert els 20.

Gündogan, Guiu i Cancelo, en la sessió preparatòria de dimarts. /

Alejandro García / Efe

Cap recuperat

L’absència de Gavi deixa la composició del centre del camp amb només tres integrants: Gündogan, Romeu i Fermín. El recanvi seria Aleix Garrido, del filial, un dels joves que va permetre un entrenament més o menys decent en nombre d’integrants.

Xavi Hernández no recupera ningú contra el Xakhtar, tot i que té la perspectiva de col·leccionar altes per a dissabte. De descartats només hi ha Jules Koundé i Sergi Roberto. Els altres (Pedri, Robert Lewandowski, Frenkie de Jong i Raphinha) espremeran les seves opcions de reaparèixer contra el Madrid.

Fermín López, en l’entrenament del Barça previ al partit contra el Xakhtar. /

Pau Barrena / AFP

«Soc optimista, dependrà de les sensacions que tinguin», va avançar Xavi. Cap d’ells, no obstant, es va incorporar al grup aquest dimarts, on Marc Guiu i Ilkay Gündogan van passar pel túnel de clatellots per diferent motiu: el jove Guiu (17 anys) per entrar a la llista europea i el veterà Gündogan per celebrar els 33 anys.

Queden quatre dies per al clàssic i Pedri fa dos mesos que està de baixa per la lesió del recte anterior de la cuixa dreta. Fonts del club neguen que hagi patit una recaiguda que expliqui aquesta llarga absència. «Anem amb peus de plom, amb el timming que creiem convenient», va respondre Xavi. 

Xavi entra a la sala de premsa de Sant Joan Despí. /

Alejandro García / Efe

Només sobren defenses

Amb els tres homes justos al centre del camp i tres en la davantera (Lamine Yamal, Ferran Torres i João Félix) només sobren efectius en la defensa: sis jugadors (Cancelo, Araujo, Christensen, Iñigo, Balde i Marcos) per a quatre llocs donen joc per donar descans a algun defensa. Xavi descartava, no obstant, fer innovacions tàctiques o canvis de posició, com seria avançar Cancelo a la medul·lar o a l’atac o Balde d’extrem esquerre. O Christensen de migcampista, idees que s’intueixen en el camp d’entrenament.

«No és el moment de fer provatures ni coses estranyes, sinó de seguir pel mateix camí i que es vegi el nostre model i la nostra identitat», va assegurar Xavi, que ha inclòs a la llista sis futbolistes del filial. A Guiu i Fort, convocats contra l’Athletic, amb l’especial protagonisme de Guiu a l’erigir-se en l’heroi de la victòria amb el gol decisiu, i a més de l’habitual porter Astralaga, s’hi han afegit els defenses Casadó i Cubarsí i el mitjapunta Garrido. Algun pot ser titular.

Ferran Torres abraça Marc-André ter Stegen al sortir al camp d’entrenament. /

Alejandro García / Efe

Generar confiança

«Posar-ne tres o quatre de cop seria massa agosarat. La responsabilitat ha d’estar repartida amb els veterans per generar-los confiança, que no la perdin mai perquè són joves i la podrien perdre fàcilment», va valorar. Xavi opina que l’actual generació i les venidores són de les millors de la història del planter.

Qui no ha perdut la confiança és Ferran Torres, que ha fet de la seva carrera un exercici de reivindicació. Es fa dir ‘el Tauró’ i està «encantat» de ser «un exemple» per a totes aquelles persones que «passen mals moments». Ferran no necessita els gols per sentir-se bé ni Xavi els hi demana. «Els gols no són tan importants per als entrenadors ni tenen una importància absoluta perquè valorem moltes altres coses», va aclarir el tècnic de la perspectiva amb què analitzen els seus pupils.

Marino Pusic, el futur entrenador del Xakhtar, i Darijo Srna, que exercirà de tècnic al partit contra el Barça, a l’Estadi Lluís Companys. /

Alejandro García / Efe

Vital i transcendent

Avui reprimirà el desig de donar corda als joves davant un xoc qualificat de «vital» i «transcendent» de cara a la classificació. Adjectius exagerats, per tal com el Barça és el líder del grup i contempla amb serenitat la lligueta, a diferència dels dos anys anteriors. Dues victòries sobre el Xakhtar (la segona d’aquí dues setmanes a Hamburg, la ciutat on es refugia el club ucraïnès pels motius de sobra coneguts) el posarien a vuitens.

Notícies relacionades

El Xakhtar té problemes més grans que els purament esportius. «Molts jugadors se n’han anat del club per la guerra», va lamentar Darijo Srna, llegenda del club i l’entrenador provisional que dirigirà el seu segon i últim partit.

«El club s’ha esforçat per crear una plantilla de nou», va destacar l’exdefensa croat Srna, que cedirà el lloc al també croat Marino Pusic, actualment assistent del Feyenoord però que ha viatjat a Barcelona. El centrecampista Heorhiy Sudakov va dir que la plantilla va parlar amb el nou entrenador: «Hi va haver emocions positives» i «augura un bon futur» a l’equip.