Dia caòtic

Les hores que van marcar la ruptura definitiva entre futbolistes i Federació

Les hores que van marcar la ruptura definitiva entre futbolistes i Federació

VALENTI ENRICH

5
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les futbolistes de la selecció es van despertar amb el comunicat de Jenni Hermoso. La seva companya, que no ha sigut convocada en la primera llista de Monte Tom, va desmentir la seleccionadora nacional i va acusar la Federació Espanyola d’«intimidar i amenaçar» les jugadores campiones del món al convocar-les contra la seva voluntat per disputar dos partits de la Lliga de Nacions. «Les jugadores tenim molt clar que és una altra estratègia de divisió i manipulació per intimidar i amenaçar-nos amb repercussions legals i sancions econòmiques», va dir en un comunicat a X (antic Twitter) la jugadora, actualment al Pachuca mexicà.

Arribava el dia clau, era el moment de prendre una decisió i les notícies que arribaven dels advocats no eren bones. No trobaven un salconduit legal per poder evitar les sancions econòmiques i federatives (suspensió de la fitxa). Malgrat que les jugadores se’n van anar a dormir convençudes que no seria necessari fer les maletes per acudir a la crida de la selecció però, a mesura que han passat les hores aquesta opció es dissipaven i tocava afrontar una dura realitat. No tenien escapatòria. El primer pols l’havia guanyat la Federació, posant-les entre l’espasa i la paret una vegada més. No obstant, encara no tot estava dit.

Abans que donessin per perduda la batalla, la RFEF va fer un moviment, a priori, incomprensible: van traslladar la convocatòria de Madrid a València i van enviar plans de viatge nous per a les futbolistes. La situació era delirant. Dues hores abans de la data límit d’arribada, la Federació designava Oliva, concretament el resort Oliva Nova Beach & Golf, com la seva base d’operacions. Segons va poder saber EL PERIÓDICO, la reassignació de la seu no va ser casual i atén un intent d’acostar postures. La Federació va decidir traslladar a última hora del matí la concentració de Madrid a València després de ser aconsellada pel Consell Superior d’Esports. El Govern ha suggerit la RFEF que realitzi la concentració en un espai neutral per ajudar la negociació i les bones pràctiques de cara a les internacionals.

La sensació era d’estupefacció, també dins de la Federació, ja que el cos tècnic seguia citat a les 11.00 h a l’Hotel Alameda de Baraja (Madrid). «Estan totes marejades, saturadíssimas. No entenen res», afirmaven a EL PERIÓDICO fonts de l’entorn de les futbolistes. Allà va arribar Montse Tomé, la primera dels intengrants de l’‘staff’ a presentar-se. Amb un somriure a la cara i sense voler donar detalls a la premsa allà reunida, la seleccionadora, es mostrava confiada i convençuda que les convocades es presentarien.

I, en contra de la voluntat de les futbolistes, així va ser. Les primeres a arribar van ser les jugadores del Reial Madrid i campiones del món Athenea del Castillo, Missa Rodríguez i Olga Carmona. Les cares eren molt diferents entre les jugadores. Mentre que Misa ha dit amb un rotund «No» que no estava gens contenta amb la llista de Tomé, Athenea del Castillo ha entrat somrient. És l’única que es considerava convocable de les 23 internacionals. Minuts despues van entrar Oihane Hernández, Eva Navarro Tere Abelleira per tancar l’expedició que acabaria agafant l’autocar de la Federació, amb cares llargues i alguna ganyota, per dirigir-se a l’aeroport Adolfo Suárez i volar a València.

Les vuit jugadores del Barça convocades, no obstant, han viscut un periple molt més surrealista. En el primer pla de viatge marcat per la Federació s’havien de desplaçar a la capital de la Comunitat Valencia amb Euromed en classe turista. Se les esperava prop de les sis de la tarda. Minuts després, no obstant tota aquesta planificació va canviar en pocs minuts i les blaugrana es van plantar cap a les quatre de la tarda a la T1 de l’aeroport del Prat.

Mentre les jugadores procedents de Madrid desfeien les maletes a l’hotel de concentració a Oliva, les procedents de Barcelona trepitjaven l’aeroport del Prat per agafar el seu avió cap a València, amb sortida a les 17.00 h de la tarda. Abans d’això, no obstant, Alexia ha sigut l’única a pronunciar-se tot i que de manera breu i irònica abans les càmeres que esperaven la seva arribada. La capitana del Barça ha sigut contundent i sincera, i ha reconegut que està «malament» arran de tot el que ha envoltat aquesta convocatòria de l’equip nacional.

Preguntada per com se senten les jugadores per tot el que està envoltant aquesta convocatòria, Alexia Putellas va respondre: «Doncs malament ¿com s’han de sentir?». Els periodistes desplaçats a l’aeroport de Barcelona li van preguntar per Jenni Hermoso, que va ser un dels seus suports més grans en el Mundial. La de Mollet va fer servir el sarcasme. «¿Protegir Jenni de què? Si està tot bé, ¿no?», es va preguntar la jugadora del Barcelona, que va confirmar que havia parlat amb Jennifer Hermoso però que no comentaria res respecte a això.

Notícies relacionades

Tot això passava minuts abans de passar el control de seguretat i mentre Cata Coll, Mariona Caldentey, Ona Batlle, Aitana Bomatí, Mapi León, Patri Guijarro i Irene Paredes es dirigien a la porta d’embarcament. No obstant, un nou obstacle estava a punt d’aparèixer per a les internacionals, que acudeixen per imperatiu legal a la concentració. L’avió en el qual havien de viatjar a València es va avariar abans de l’enlairament i va trigar gairebé dues hores a poder fer cap a València, per després, fer una hora per carretera fins a arribar al centre neuràlgic de la concentració.

Víctor Francos esperava ja a l’hotel de concentració quan les de l’equip català van aterrar. Al camí cap a la sortida de l’aeroport, Mapi León, que forma part de ‘les 15’ i en cap moment ha canviat d’opinió i s’ha mantingut no convocable fins i tot per al Mundial, va relatar davant els micròfons la situació injusta que estan vivint. «Jo crec que la meva postura ha sigut molt clara, en cap moment he canviat d’opinió. He renunciat a molt. Hauríem de parlar llargament de si el lloc és segur o no és segur quan ens estan obligant. Si és anar o sancionar haurem de venir clar», va expressar l’aragonesa, que es pregunta –carregada d’ironia– que s’han de protegir elles i la Jenni si els estan cridant de nou a la Federació. «Sobre la protecció de Jenni Hermoso: «Aquesta és la pregunta que ens hem de fer tots, ¿de què ens hem de protegir?».