El vot particular del president del TAD afirma que sí que hi va haver abús d’autoritat en el petó de Rubiales
3
Es llegeix en minuts
EFE

El vot particular del president del Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD), Francisco de Miguel Pajuelo, indica que sí que hi va haver abús d’autoritat en el petó del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, a la jugadora Jenni Hermoso després de la final del Mundial femení.

Pajuelo va emetre un vot particular en contra de la decisió del TAD, ja que considera que l’organisme hauria d’haver obert un expedient disciplinari a Rubiales per infraccions molt greus per actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportiu, així com per abús d’autoritat.

Segons va publicar Iusport aquest dissabte, Pajuelo considera que, sense donar contingut sexual al petó entre Rubiales i la jugadora internacional Jenni Hermoso al podi després de la victòria d’Espanya en el Mundial, és un acte desmesurat i injust, indecorós, discriminatori per a la dona i fet precisament per qui es troba en la posició de superioritat que permet fer aquest tipus d’actes, amb absolut menyspreu cap a la persona que es besa.

Desconsideració a una subordinada

«Aquest excés, tot i que desproveït d’un contingut sexual, no pot tenir la simple consideració de reacció passional inadequada, atès el marc en què es fa, sobre qui es fa i la situació de preeminència de qui ho fa. Aquesta desconsideració cap a una subordinada en les condicions en què es va produir crec que podria omplir el tipus infractor administratiu d’abús d’autoritat», assenyala.

Per això, opina que el TAD hauria d’haver obert expedient disciplinari per aquest fet com a falta molt greu, així com per actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportiu

Segons va publicar Iusport, així ho exposa Pajuelo, lletrat de la Seguretat Social i anteriorment vocal i secretari del tribunal que ara presideix, l’endemà que aquest òrgan considerés la petició del Consell Superior d’Esports (CSD) sobre l’obertura d’un expedient a Rubiales, tot i que per possibles infraccions greus i no molt greus com demanava l’organisme.

Per al president del TAD, la «petició raonada compleix els requisits previstos, i havent-hi indicis per entendre que es podrien presentar les infraccions que assenyala, la conclusió del Tribunal Administratiu de l’Esport hagués hagut de ser la d’obrir l’expedient disciplinari sol·licitat, sense altres consideracions que puguin contaminar la instrucció i en el seu cas decisió pel mateix Tribunal del que es va acordar».

Mitjans federatius

També considera que es podria obrir l’expedient sol·licitat per abús d’autoritat per «la possible utilització dels mitjans federatius per encobrir, mitigar, difuminar o blanquejar una conducta indecorosa del president de l’esmentada federació, que ha sigut reconeguda per ell mateix i per la qual ha demanat disculpes».

«Amb la derivada de considerar si hi ha prou indicis per entendre que la jugadora besada ha sigut pressionada (tal com ella mateixa ha manifestat en comunicats públics) per, igualment, fer declaracions que intentin mitigar o justificar l’esmentat comportament. Circumstància aquesta última que, d’acreditar-se plenament, també ompliria el tipus infractor citat», apunta Iusport.

El president del TAD va discrepar igualment de la consideració que fa la resolució aprovada pel TAD sobre la falta disciplinària consistent en actes notoris i públics que atemptin contra la dignitat i el decòrum esportiu per considerar els fets analitzats només com una falta greu.

La composició del TAD

El TAD és un òrgan col·legiat d’àmbit estatal, adscrit orgànicament al CSD que actua amb independència d’aquest. Es compon de set membres llicenciats en Dret, que designen un president per elecció entre ells mateixos.

Notícies relacionades

Per a la seva composició, quatre dels seus membres es designen a proposta del president del CSD i tres són proposats per les federacions esportives. La durada del seu mandat és de sis anys i no poden ser reelegits, tot i que la renovació es produeix parcialment cada tres anys.

Actualment el formen el seu president, Francisco de Miguel Pajuelo, lletrat de la Seguretat Social i que abans va ser vocal i secretari del tribunal, Guillermo de Blas Bados (advocat de l’Estat), secretari, i els vocals Eva María Fernández Cifuentes (advocada de l’Estat), Pilar Juárez Pérez (professora titular de la Universitat Carlos III), Alfonso Ramos de Molins Sainz de Baranda (advocat de l’Estat), Jaime Caravaca Fontán (advocat de l’Estat) i María Adela Porta Serrano (advocada de l’Estat).