Futbol

El TAD desbarata l’estratègia del Govern espanyol amb Rubiales: no li permet suspendre’l

El tribunal entén que la presumpta falta és «greu» i no «molt greu», cosa que no permet al CSD activar el procés per suspendre’l provisionalment, com sí que ha fet la FIFA

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) ha obert expedient a Luis Rubiales, però només ho fa per falta «greu» i no «molt greu». Això implica que el Govern espanyol no podrà suspendre’l i que el període màxim d’inhabilitació serà de dos anys. Un cop molt dur a un Govern que havia donat pràcticament per fet que el TAD atendria la seva denúncia per falta «molt greu» i podria activar la suspensió temporal del dirigent en tot just 48 hores.

El procés s’ha dilatat més del que pensava el Govern, que va presentar els escrits raonats divendres passat, instant el TAD a reunir-se d’urgència dilluns. El tribunal va atendre la petició de pressa, però la seva reunió es va resoldre amb una petició de documentació addicional: còpies dels comunicats de l’RFEF, de Jennifer Hermoso i del sindicat Futpro, a més de diversos vídeos. El CSD va remetre aquests documents al TAD dimarts al migdia i el tribunal va tornar a reunir-se aquest dijous per prendre la decisió definitiva.

El Govern comptava que la seva denúncia seria atesa tal com l’havia formulat, però el TAD ha rebaixat la gravetat de la infracció que presumptament hauria comès el suspès president de l’RFEF pel seu petó no consentit a Jennifer Hermoso en la final del Mundial.

Rubiales ja està suspès per la FIFA

L’activació d’aquest procediment no té efectes pràctics, ja que Rubiales es troba des del dissabte suspès en les seves funcions durant 90 dies. L’habitualment lenta burocràcia de la FIFA es va activar ràpidament per tallar les ales al més aviat possible al president de l’RFEF. Que la FIFA prengués aquesta decisió pren ara especial rellevància, ja que en cas contrari, Rubiales continuaria sent president de l’RFEF a tots els efectes.

A mitjà i llarg termini, l’expedient incoat a Rubiales pot derivar en la seva inhabilitació. Aquesta pot ser, ja que ara la falta és només greu, per un màxim de dos anys, en funció de les conclusions a les quals arribin els membres del TAD sobre la gravetat dels fets denunciats. Es pot prendre com a referència orientativa el procés d’inhabilitació del predecessor de Rubiales en el càrrec, Ángel María Villar, el 2017: des de l’obertura d’expedient, llavors per falta molt greu, fins a la seva resolució van passar al voltant de cinc mesos.

Una falta «molt greu»

El CSD havia denunciat que Rubiales va incórrer en una falta «molt greu» per «abusos d’autoritat», segons la recull la llei de l’esport; i en una altra, també «molt greu» per «actes notoris i públics que atemptin a la dignitat o decòrum esportius, quan revesteixin una especial gravetat», infracció recollida al Reial Decret 1591/1992 que regula la Disciplina Esportiva.

Notícies relacionades

El fet que la falta denunciada sigui molt greu i no greu era el que permetia al Govern, a través de la Comissió Directiva del CSD, prendre la decisió que la suspensió de Rubiales sigui automàtica. El CSD, de fet, tenia diverses denúncies de tercers per faltes greus sobre la taula, però va optar per remetre al TAD la seva pròpia denúncia per accelerar els processos d’apartar Rubiales del càrrec.

Rubiales està també assetjat per la Justícia ordinària, després que aquest mateix dilluns la Fiscalia de l’Audiència Nacional també veiés indicis d’agressió sexual en el seu petó a Jennifer Hermoso. Considera que, en vista de les manifestacions fetes per la jugadora, el petó no va ser consentit, i per això obre diligències d’investigació, a més de fer oferiment d’accions a Hermoso donant-li la possibilitat que en 15 dies pugui formalitzar una denúncia.