Cas Rubiales

El TAD li para els peus al Govern: demana més documentació per expedientar Rubiales

El Tribunal Administratiu de l’Esport no ha pres una decisió sobre si expedientar o no el suspès president de la RFEF pel seu petó no consentit a Jennifer Hermoso

El TAD li para els peus al Govern: demana més documentació per expedientar Rubiales
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD), reunit de manera urgent i extraordinària aquest dilluns, ha frenat els peus al Govern en el seu pla de suspendre Luis Rubiales pel seu petó no consentit a Jennifer Hermoso en les pròximes hores. Contra tot pronòstic, el TAD no ha resolt sobre la denúncia del CSD i al seu lloc li ha demanat que aporti més documentació abans de prendre una decisió.

La decisió del TAD, avançada pel portal Iusport i per Onda Cero, ha trencat el full de ruta d’un Govern que donava per feta l’obertura de l’expedient a Rubiales per una falta «molt greu», cosa que anava a permetre al CSD procedir a la suspensió provisional del dirigent en les pròximes 48 hores. De fet, Víctor Francos va anunciar una roda de premsa en la qual tenia previst informar sobre els següents passos a prendre, però va haver de fer-la sense la resolució del TAD, que va estar reunit durant tota la tarda.

El TAD s’ha reunit d’urgència

El mateix CSD, en la denúncia elevada a última hora de dilluns, va pregar al TAD que es reunís aquest mateix dilluns d’urgència, en lloc d’esperar a la seva reunió ordinària dels dijous. El tribunal va atendre la petició d’accelerar el procés, però no amb el resultat que el Govern esperava.

L’absència d’una resolució té, a curt termini, un efecte pràctic nul, ja que Rubiales es troba suspès dels seus càrrecs a la RFEF i la UEFA des de dissabte i durant 90 dies, en aquest cas per decisió de la Comissió Disciplinària de la FIFA, però suposa un revés per al Govern, que comptava activar la maquinària burocràtica avui mateix.

Una falta «molt greu» per «abusos d’autoritat»

El CSD havia denunciat que Rubiales va incórrer en una falta «molt greu» per «abusos d’autoritat», segons la recull la Llei de l’Esport; i en una altra, també «molt greu» per «actes notoris i públics que atemptin a la dignitat o decòrum esportius, quan revesteixin una especial gravetat», infracció recollida al Reial Decret 1591/1992 que regula la Disciplina Esportiva. La primera d’elles es referia al petó no consentit a Hermoso i la segona per agafar-se els genitals a la llotja, just quan va acabar la final del Mundial.

El fet que la falta denunciada sigui molt greu i no greu és el que permetria al Govern, a través de la Comissió Directiva del CSD, prendre la decisió que la suspensió de Rubiales sigui automàtica, si el TAD decideix finalment obrir-li l’expedient que, de moment, li nega per falta de documentació.

Notícies relacionades

Passa a més un dia en què el mateix Govern ha exhibit públicament la seva disparitat d’opinions sobre el cas Rubiales. No sobre el fons, però sí per la manera d’actuar. Amb les ministres Yolanda Díaz i Irene Montero i el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, criticant el procedir del CSD. Retrets que han trobat la resposta del president de l’organisme, Víctor Francos: «Hi ha una diferència entre la llei i la proclama»

L’absència d’una decisió és una petita victòria per a Rubiales, ja que genera dubtes sobre un expedient i una suspensió que es donaven per segures. No obstant, avui mateix s’ha conegut que la Fiscalia de l’Audiència Nacional obre diligències contra ell per un presumpte delicte d’agressió sexual a Hermoso i els seus barons territorials l’han abandonat, exigint de manera unànime la seva dimissió i el cessament de la seva mà dreta, Andreu Camps.