Selecció femenina

‘La Reina’ mou peça: Alèxia Putellas, entre Vilda, les seves companyes i els espònsors

  • Totes les parts esperen el pròxim moviment de la crac blaugrana en les negociacions per desenredar el motí de la selecció espanyola de futbol femení. El tècnic anunciarà aquest divendres una nova llista.

‘La Reina’ mou peça: Alèxia Putellas, entre Vilda, les seves companyes i els espònsors

FCB

6
Es llegeix en minuts

Aquest divendres Jorge Vilda oferirà una nova convocatòria de la selecció espanyola femenina de futbol per als amistosos contra Noruega i la Xina. Serà l’última abans de la llista definitiva per al Mundial. Cada vegada queda menys temps per a la disputa de la Copa del Món d’Austràlia i Nova Zelanda, que es disputarà entre el 20 de juliol i el 20 d’agost. El seleccionador continua sense comptar amb les amotinades i les jugadores tampoc s’han pronunciat sobre l’enfrontament que mantenen amb Vilda i que les manté fora de la selecció.

La situació es manté oficialment enquistada des del 29 d’agost, tot i que per darrere hi ha moviments per propiciar un acostament que encara no s’ha concretat. Les dues parts es mantenen fermes en les seves posicions, amb una federació espanyola que no cedeix ni un centímetre en la seva defensa de la continuïtat del seleccionador, a qui assenyalen les futbolistes, amb una mesura de força que denuncia uns resultats esportius en les fases finals dels grans esdeveniments que són qüestionables.

Divisió interna

Dins del grup de 15 jugadores que van rebutjar ser convocades (Aitana Bonmatí, Patri Guijarro, Sandra Paños, Mapi León, Mariona Caldentey, Claudia Pina, Amaiur Sarriegi, Nerea Eizagirre, Ainhoa Moraza, Lola Gallardo, Lucía García, Ona Batlle, Laia Aleixandri, Leila Ouahabi i Andrea Pereira) hi ha dissensió entre les que es mantenen fermes en el seu desafiament a Vilda, en el qual tenen més presència el nucli de jugadores del Barcelona, i d’altres que van per la feina de tendir ponts i resoldre el problema per poder ser al Mundial.

Entre les primeres, la defensa aragonesa del Barça, Mapi León, es mostrava contundent en una entrevista a Catalunya Ràdio: «M’entreno cada dia per moltes coses i un d’aquests motius és jugar un Mundial. No em perdré un Mundial en la meva vida perquè sí... Perquè em ve de gust. No. Som bastantes jugadores i hem sigut bastant clares dins del possible i tinc la sensació que se’ns podia escoltar més».

Fermesa blaugrana

La central manté el seu discurs sobre Vilda: «Arriba un moment en què tu sents que no estàs rendint al nivell en què podries rendir. Quan no estàs còmoda, quan estàs veient que hi ha vegades en què hem estat al camp nou jugadores del Barcelona i encara així no jugues igual... No estem dient que una persona sigui millor o pitjor, estem dient que les coses així no funcionen. És voler millorar, tot és perquè volem millorar, som ambicioses i creiem que tenim equip per aconseguir grans coses. Fa set anys en què no estem aconseguint res i al final, per molt que diguin, el futbol també són resultats. Volem guanyar i si fóssim un equip de nyigui-nyogui pensaríem que no tenim opcions, però tenim equip i en volem més».

En el segon grup, el de les futbolistes que esperen que es produeixi l’acord, apareix la capitana de la Reial Societat, Nerea Eizaguirre, que després de la final de la Supercopa a Mèrida, on va coincidir amb Luis Rubiales i Jorge Vilda, va declarar a Relevo: «Sé que estan treballant internament perquè puguem tornar i les coses millorin. Si això passa, segur que tornem perquè totes desitgem jugar aquest Mundial. Ha sigut una decisió conjunta perquè, moltes vegades, és necessari anar de la mà. Més de la meitat del grup hem anat en la mateixa direcció. En la direcció de la millora, del creixement, prenent una decisió complicada».

Aquest segon grup es troba en una situació més inquietant, perquè mentre que entre les blaugranes hi ha jugadores que serien titulars indiscutibles (Bonmatí o León) en cas d’una hipotètica tornada, en aquest segon grup hi ha futbolistes que veuen compromès el seu lloc per les jugadores que les han suplert i estan mostrant un bon rendiment en la selecció.

El paper d’Amanda Gutiérrez

Una de les persones que està mirant de tancar l’acord és Amanda Gutiérrez, la presidenta del sindicat Futpro, que ha assessorat les futbolistes en aquesta negociació secreta amb la RFEF. Gutiérrez ha preferit ser discreta referent a això «pel bé de la mediació»: «S’ha demostrat que, com més coses es filtren, tot s’enterboleix més. Estem fent passos positius, espero que puguin arribar a bon port i que la federació sàpiga escoltar les futbolistes».

Uns altres jugadores que es ‘van amotinar’ al seu dia van ser Jennifer Hermoso i Irene Paredes, la capitana que se’n va desmarcar posteriorment al ser assenyalada com una de les capitostes de la rebel·lió. Hermoso va inaugurar el camí de tornada i és l’única actualment que es va posicionar en el grup de les amotinades i ha tornat a les convocatòries, va deixar clara la seva postura al tornar a la selecció: «Són coses que s’han d’arreglar internament i espero que se solucionin dins. Ara mateix estic bé, físicament em trobo molt bé, i això és en el que penso».

Putellas mou peça

Però la clau d’aquest acord passa per la posició d’Alèxia Putellas, les dues vegades guanyadora de la Pilota d’Or, que no va aparèixer entre les 15 amotinades al seu dia per estar lesionada, però sí que s’hi va sumar després compartint a les xarxes el comunicat amb les seves companyes. Putellas va complint els terminis de recuperació de la seva lesió i el moment clau serà quan estigui disponible i hagi de pronunciar-se sobre si és seleccionable o manté la postura que tenen ara mateix les seves 15 companyes.

La tornada de Putellas és la prioritat de Vilda i de la federació, atès que la catalana no s’ha acabat de pronunciar categòricament i ha mesurat les seves declaracions sobre el conflicte, conscient del que es juga davant una eventual absència al Mundial. Els seus contractes d’esponsorització i patrocini pressionen perquè siguin a la Copa del Món per l’impacte mediàtic de la cita d’Austràlia i Nova Zelanda, una cita ineludible per a la doble Pilota d’Or. Per això la blaugrana és clau en les negociacions que s’estan produint entre les futbolistes i l’entorn federatiu, converses en les quals no entra, de moment, Jorge Vilda.

Treball contra rellotge

Notícies relacionades

En aquesta partida d’escacs tots miren a ‘la Reina’, sobrenom futbolístic de Putellas, que ha de moure peça i a partir del seu moviment es produiran reaccions tant de la federació com del grup de jugadores. En aquests moments sembla complicat que Vilda torni a comptar amb Bonmatí o León, però encara més difícil seria explicar que Espanya comparegui al Mundial amb Putellas i la resta del grup d’amotinades el vegi per la televisió.

Es treballa contra rellotge per portar a bon terme les negociacions, però les dues parts es neguen a fer determinades concessions. Ni Vilda donarà el seu braç a torçar ni les jugadores cediran gratuïtament després d’exposar-se a ser assenyalades durant set mesos per fer un pols al seleccionador. Li toca moure peça ‘a la Reina’.