Futbol

De la Fuente baixa de la bastida: una Espanya sense wifi i amb més futbol que ego

El nou seleccionador ha apostat per la cordialitat en la convivència i el sentit comú en el futbolístic

De la Fuente baixa de la bastida: una Espanya sense wifi i amb més futbol que ego
4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

L’Espanya de Luis De la Fuente ja és una realitat. La nova selecció espanyola de futbol acumula les seves primeres hores de convivència sota la direcció del de la Rioja i ho fa sumida en la més absoluta naturalitat. Sense estridències en una grup jove i de perfil discret en el qual els entrenadors no acaparen el focus mediàtic.

Dos bassals, Ramos i Luis Enrique

De la Fuente ha volgut ser caut a l’hora de moure’s i en la primera roda de premsa va evitar qualsevol mala interpretació de les seves paraules sobre Sergio Ramos o Luis Enrique, els dos ‘bassals’ que no podia trepitjar. Va esquivar vuit preguntes sobre el sevillà, deixant-li un encàrrec amb aroma a escola de cures: «A mi em van ensenyar que les converses privades no s’airegen».

Superat el primer ‘match ball’, el campament de Las Rozas s’ha manejat amb fluïdesa i sentit comú. El primer que ha fet el nou seleccionador ha sigut acostar la selecció al públic, amb l’entrenament de portes obertes que va celebrar dilluns a la tarda. Mil persones van donar la seva escalfor als internacionals en aquesta nova etapa. Una cosa que el grup va agrair.

De la Fuente va desterrar la bastida de Luis Enrique, va baixar a la gespa i va confirmar el que molts jugadors ja sabien: és un tipus directe. «Sap el que vol i t’ho diu d’una manera que no hi ha marge a l’equívoc», revelava a ‘El Periódico de Espanya’, del grup Prensa Ibérica, Borja Iglesias. El de la Rioja aposta per un joc directe, amb molta anada i tornada, i fuig de les extravagàncies tàctiques i situa cadascú al seu lloc. Així, Rodri ja sabia a l’arribar que no tornaria a ser central, com amb Luis Enrique. A De la Fuente li agrada arribar ràpid a dalt, els jugadors que encaren i les bandes profundes. Per això el 4-3-3 i el 4-2-3-1 són els seus esquemes tàctics més recurrents. Vertigen sí, però amb equilibri.

Gavi i Ceballos, cridats al despatx

Luis no vol embolics ni malentesos. Per això va ordenar a Gavi i Ceballos que resolguessin el seu desacord del clàssic abans de començar la concentració. Cinc minuts van ser suficients per posar en sintonia el madridista i el blaugrana. Dos joves talents sevillans nascuts a tot just 10 quilòmetres de distàncies, els que separen Los Palacios d’Utrera. Alineats tots, des de comunicació es va dissenyar un pla en el qual participarien jugadors de pes en les primeres intervencions.

Carvajal i Morata, dos dels capitans, van engegar el carrusel participant en un acte de promoció en el qual els periodistes amb prou feines li van poder treure al lateral madridista un missatge pacificador sobre la polèmica del gol anul·lat a Asensio: «Acatar la decisió i no dubtar del sistema en cap moment». Una cosa que va fer revoltar la trinxera blanca més bel·ligerant, però va rebaixar la tensió en l’ambient de la selecció. Després Kepa i Nacho van posar una mica de normalitat i seny, i van deixar a Iago Aspas la compareixença d’aquest dimecres.

On sí que ha volgut posar el seu segell De la Fuente és en l’elecció dels capitans, que són els tres jugadors amb més internacionalitats (Morata (60), Rodri (39) i Carvajal (33) i s’hi afegeix, per decisió del seleccionador, Mikel Oyarzabal (21 partits amb ‘la Roja’). El d’Eibar és gairebé un jugador fetitxe per al de la Rioja, un jugador que sempre ha lluït galons a les inferiors i a la Reial, malgrat tenir només 25 anys. «M’agrada donar un toc personal a la capitania», va advertir abans de revelar aquest toc.

Notícies relacionades

Si amb Luis Enrique la paraula que definia l’equip era possessió, amb De la Fuente és gol. El tècnic ha inclòs en la seva primera llista quatre davanters d’àrea (Morata, Joselu, Iago Aspas i Borja Iglesias), una cosa que no passava gairebé des de la llista de Fernando Hierro per al Mundial de Rússia el 2019.

De la Fuente, ni bastides ni walkie-talkies

En aquesta nova etapa no hi haurà Twitch ni youtube ni consultoris en xarxes socials. I en lloc de walki-talkies hi haurà més xerrades cara a cara, més protagonisme dels futbolistes i menys dels entrenadors. Pablo Amo, l’ajudant de De la Fuente, es mou amb la mateixa discreció que ha mostrat sempre en la seva carrera de futbolista. Central elegant que sortia jugant des d’enrere i destacava pel seu ‘timing’ en defensa, és home d’escoltar més que parlar. Un ‘staff’ molt futboler que coneixen a la perfecció les cosetes de la Federació. I la Federació a ells. En resum, un equip més que una selecció. De moment, el de De la Fuente. La seva ambició, que sigui el de tots.