ANÀLISI

El Barça, a judici

El Barça, a judici
1
Es llegeix en minuts
Mónica Marchante

El cas Negreira ja és al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, amb una denúncia de la Fiscalia contra el mateix Enríquez Negreira, el FC Barcelona, els seus expresidents Bartomeu i Rosell, juntament amb Òscar Grau, exdirector executiu, i Albert Soler, exdirector d’esports professionals, els dos sota el mandat de Bartomeu. Segons la investigació aportada en la demanda, l’exvicepresident dels àrbitres va percebre més de 7 milions d’euros entre el 2001 i el 2018.

A més, la Fiscalia aporta el burofax que va enviar al club Enríquez Negreira el 2019, una vegada havia cessat la relació i els pagaments, amenaçant de «donar publicitat a les irregularitats» que havia «conegut i viscut de primera mà».

¿I ara què? El Govern, a través del ministre de Cultura i Esport Miquel Iceta, va manifestar la seva preocupació dimarts passat perquè «el problema perjudica el futbol i l’esport espanyol», però va afegir que esperarien que la Fiscalia acabés les seves actuacions per decidir «si convé personar-nos en el procediment judicial».

La bomba més gran

Doncs bé, la fiscalia ja ha judicialitzat el cas. ¿Què arribarà abans, la decisió del govern o la roda de premsa promesa per Laporta fa més de dues setmanes per donar les seves explicacions?

Notícies relacionades

Des que va saltar als mitjans que el FC Barcelona havia pagat quantitats ingents de diners al vicepresident del CTA durant gairebé 20 anys, les autoritats esportives es van afanyar a dir que el cas havia prescrit per a la justícia esportiva espanyola. Ho va fer Tebas i també el ministre. Si bé és veritat, l’afirmació és la bomba més important contra la credibilitat de la competició i de l’esport espanyol, que ara haurà de netejar la justícia ordinària.

¿O ens avergonyiran abans a Europa? La UEFA, fent cas del seu reglament disciplinari, ho podria fer sense esperar que hi hagi una sentència ferma. Diu l’article 4 en els seus punts 02 i 03 que «si la UEFA conclou que un club ha sigut involucrat en qualsevol activitat dirigida a arreglar o influir en el resultat d’un partit a nivell nacional o internacional, la UEFA declararà que aquest club no participaria en la competició». El que a Espanya ha prescrit, a la UEFA no. Compte, Laporta...